GLOBALNA PRIJETNJA

Broj ubijenih zbog desnog radikalizma u zapadnim zemljama narastao za čak 250 posto

Terorizam je i dalje značajna i ozbiljna prijetnja u mnogim državama, a talibani su i 2019. bili najsmrtonosnija teroristička skupina
napad u Parizu 2015.
 Miguel MEDINA/AFP

Iako je broj ubijenih zbog desnog radikalizma u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i Oceaniji narastao 250 posto u odnosu na 2014., broj poginulih u terorističkim napadima u svijetu 2019. pao je petu godinu zaredom, objavio je think-tank u srijedu.

Broj poginulih u terorističkim napadima 2019. iznosio je 13.826, što je pad za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i peta godina zaredom da taj broj pada od 2014., objavio je Institut za ekonomiju i mir (IEP) u svom globalnom indeksu terorizma.

IEP upozorava kako je broj ubijenih zbog desnog radikalizma u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i Oceaniji narastao 250 posto u odnosu na 2014. godinu. Lani je bilo 89 poginulih u takvim slučajevima.

- Ta razina sad je najviša u proteklih 50 godina - objavio je IEP, a prenosi agencija France Presse.

Institut naglašava da su sukobi i dalje glavni uzrok terorizma jer je više od 96 posto napada 2019. izvedeno u državama gdje traju rat ili nasilni sukobi.

Najveći pad broja ubijenih dogodio se u Afganistanu i Nigeriji, no one ostaju "jedine dvije države gdje je broj ubijenih viši od tisuću".

Usprkos padu broja žrtava terorizma na globalnoj razini, "on je i dalje značajna i ozbiljna prijetnja u mnogim državama", a situacija se pogoršava u Burkini Faso, Šri Lanki, Mozambiku, Maliju i Nigeru.

Drugu godinu zaredom najpogođenija regija je južna Azija.

- Ulaskom u novo desetljeće vidimo nove prijetnje terorizma. Najveći primjeri su rast krajnje desnice na zapadu i pogoršanja u Sahelu - rekao je Steve Killelea, izvršni direktor IEP-a.

Talibani su 2019. i dalje bili "najsmrtonosnija teroristička skupina", a Islamska država i dalje pada iako su joj podružnice još uvijek aktivne, posebno u subsaharskoj Africi.

IEP zaključuje kako će koronavirus i posljedični ekonomski pad "vjerojatno povećati političku nestabilnost i nasilje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 11:34