VAL NAPOKON SLABI

Broj umrlih i novozaraženih u Portugalu najniži u šest tjedana, vlasti pojačale testiranje

Situacija s koronavirusom u Portugalu brzo se pogoršala nakon božićnih blagdana, kad je uvedena i stroga opća karantena
 Rodrigo Cabrita/Anadolu Agency

Broj novih smrtnih slučajeva zbog koronavirusa u Portugalu u ponedjeljak je pao na najnižu razinu u šest tjedana, a pada i broj novozaraženih, što je pokazatelj da val zaraza koji je krenuo nakon božićnih blagdana slabi.

U ponedjeljak je umrlo još 90 ljudi, no to je prvi put od početka siječnja da je dnevni broj smrtnih slučajeva manji od stotinu.

Zarazilo se još 1300 ljudi, najmanje od kraja prosinca.

Dobre vijesti stižu nakon objave da je portugalski turistički sektor prošle godine zbog pandemije imao najgore turističke rezultate od sredine osamdesetih.

U Portugalu je od početka pandemije umrlo 15,4 tisuća ljudi, a više od pola samo u siječnju. Potvrđeno je ukupno 787.000 slučajeva, u zemlji s 10,3 milijuna stanovnika.

Situacija s koronavirusom u Portugalu brzo se pogoršala nakon božićnih blagdana, kad je uvedena i stroga opća karantena.

No nedovoljan broj liječnika i medicinskog osoblja, kao i slab zdravstveni sustav, otežali su borbu protiv covida-19, a ustanove se i dalje bore s pritiskom tisuća onih koji trebaju hospitalizaciju.

Portugal je u ponedjeljak pojačao svoje testiranje, naredivši ga svakome tko je bio u kontaktu s pozitivnom osobom. Svaka dva tjedna testirat će se škole, zatvori, tvornice i gradilišta na područjima s velikim brojem zaraženih, prenosi Reuters.

Portugal je zasad cijepio 2,2 posto stanovništva, objavila je ministrica zdravstva Marta Temido, nakon što su cjepivo primili ona i premijer Antonio Costa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:26