SUŽIVOT S COVIDOM-19

BROJ UMRLIH OD KORONAVIRUSA U ŠVEDSKOJ PREŠAO PRAG OD 2000 Iako brojke nisu idealne, neki traže popuštanje ionako blagih mjera: Sad nije vrijeme za to

 
Prizor iz Stockholma
 AFP

Švedske zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da je umrlo još 84 osoba zaraženih novim koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji prešao prag od 2000.

To kraljevstvo s 10,3 milijuna stanovnika poduzelo je blaže mjere od većine europskih zemalja u obuzdavanju širenja virusa. U zemlji je do sada registrirano 16.755 oboljelih i 2021 umrlih, što je bitno viša stopa smrtnosti nego u susjednim nordijskim zemljama.

Do sada se smatralo da je vrhunac epidemije u Stockholmu, epicentru virusa u zemlji, bio 15. travnja, ali sada navode da je to bilo tjedan dana ranije, 8. travnja.

Prema podacima koje je razmotrila Agencija za javno zdravstvo, 70.500 stanovnika Stockholma i regije, od 2,3 milijuna stanovnika, bili su potencijalni nositelji virusa 8. travnja.

"Broj zaraženih je i dalje visok, sada nije vrijeme za popuštanje mjera", rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog Anders Wallensten.

People enjoy warm and spring-like weather with high temperatures on April 22, 2020, in Stockholm. - Sweden has not imposed the extraordinary lockdown measures seen across Europe, instead urging people to take responsibility and follow official recommendations. Gatherings of more than 50 people have been barred along with visits to nursing homes. (Photo by Anders WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
AFP
Prizor iz Stockholma

Zdravstvene vlasti drže da će četvrtina stanovništva koja živi u Stockhomu i regiji 1. svibnja već biti zaražena novim koronavirusom.

U Švedskoj nije na snazi ograničenje kretanja. Među važnijim mjerama zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba, kao i posjeti domovima umirovljenika. U pogledu ostalih mjera vlada je pozvala građane da budu odgovorni i prate preporuke zdravstvenih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:44