OBJAVIO CDC

Broj umrlih u SAD-u raste, ali vjerojatno zbog delta varijante, a ne zaraznijeg omikrona

Trebat će vremena da se shvati omikron i njegov utjecaj na ukupnu smrtnost od covida-19, rekla je Rochelle Walensky
 Ilustracija/Jason Whitman/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Broj hospitaliziranih s covidom-19 u SAD-u povećao se za oko 33 posto, a broj umrlih porastao je za oko 40 posto u odnosu na tjedan ranije, rekla je u srijedu direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), istaknuvši da navedene brojke vjerojatno rastu zbog delta varijante, a ne zbog omikrona.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky izjavila je novinarima kako očekuje vrhunac broja novozaraženih zbog zaraznije omikron varijante u narednim tjednima.

"Razina povećanja uvelike je povezana s omikron varijantom, na koju otpada oko 90 posto slučajeva covida-19 u zemlji", kazala je novinarima.

Broj hospitaliziranih raste u SAD-u od kraja prosinca, a u međuvremenu je zarazniji i manje smrtonosni soj omikron postao dominantan.

Nedavni porast smrtnih slučajeva vjerojatno je zaostali učinak delta varijante jer je broj slučajeva delte značajno porastao prije pojave omikrona u prosincu, rekla je Walensky.

S deltom i prethodnim varijantama broj umrlih se održavao u odnosu na broj zaraženih s kašnjenjem od nekoliko tjedana.

"Možda ćemo vidjeti smrtne slučajeve od omikrona, ali pretpostavljam da su smrtni slučajevi koje sad vidimo još uvijek od delte", rekla je Walensky, dodajući kako će trebati vremena da se shvati omikron i njegov utjecaj na ukupnu smrtnost od covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 17:07