INSTITUT ROBERT KOCH

Broj zaraženih majmunskim boginjama u Njemačkoj porastao na 113, svi su muškarci

Čini se da je Njemačka jedna od europskih država s posebno visokim brojem zaraženih, zajedno s Britanijom, Španjolskom i Portugalom

Majmunske boginje smatraju se manje zaraznom bolešću u usporedbi s velikim boginjama, koje su iskorijenjene od 1980.

 Carlos LujáN/Zuma Press/Profimedia

Oko tri tjedna nakon prvog otkrića majmunskih boginja u Njemačkoj, broj zaraženih koje je registrirao Institut Robert Koch (RKI), nacionalni institut za borbu protiv zaraznih bolesti, porastao je na 113 i svi su muškarci.

"U svim slučajevima zaraze u Njemačkoj prijavljenim RKI-ju radi se o muškarcima", rekla je u srijedu glasnogovornica Instituta.

Institut je u utorak imao podatke o 80 slučajeva širom zemlje.

Prema prijašnjim podacima, čini se da je Njemačka jedna od europskih država s posebno visokim brojem zaraženih, zajedno s Britanijom, Španjolskom i Portugalom.

Majmunske boginje smatraju se manje zaraznom bolešću u usporedbi s velikim boginjama, koje su iskorijenjene od 1980.

Prema Institutu, virus se obično prenosi s osobe na osobu bliskim tjelesnim kontaktom. Stručnjaci su upozorili na mogućnost daljnjeg širenja virusa, primjerice na nadolazećim festivalima i zabavama.

Prema informacijama iz regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu od prošlog tjedna, dosadašnji podaci pokazuju da je epidemija u europskoj regiji WHO-a već bila u tijeku sredinom travnja.

To je najveća i zemljopisno najraširenija epidemija majmunskih boginja ikad zabilježena izvan endemskih područja u zapadnoj i središnjoj Africi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01