KORONA U EUROPI

Broj zaraženih raste u nizu država, mjere su sve strože: ‘Cijela Poljska postaje crvena zona‘

Rekordne brojke zaraženih bilježe Poljska, Njemačka, Češka, a brojevi rastu u Španjolskoj, Italiji...
Poljska, Španjolska (gore); Češka, Njemačka (dolje)
 AFP

Češka i Poljska registrirale su u četvrtak rekordne brojeve novooboljelih od koronavirusa, objavila su ministarstva zdravstva tih dviju zemalja. Situacija je sve ozbiljnija i u Njemačkoj.

Središnji epidemiološki njemački institut Robert Koch ocijenio je u četvrtak trenutnu epidemiološku situaciju i rekordan broj novozaraženih od više od 11 tisuća u Njemačkoj kao "vrlo ozbiljnu".

- U međuvremenu je situacija postala vrlo ozbiljna - rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za tisak, nakon što je objavljena brojka od 11.287 novozaraženih u posljednja 24 sata. To je najveći broj novozaraženih u jednome danu od početka pandemije.

Wiehler je istodobno procijenio kako nismo nemoćni u borbi protiv virusa te da je još uvijek moguće spriječiti još jače širenje virusa.

- Trenutno još imamo šansi usporiti daljnje širenje virusa - rekao je Wiehler. Po njegovim riječima, većina novozaraženih u ovom jesenskom valu pandemije povezana je s privatnim slavljima i okupljanjima.

- Svugdje gdje se na malom prostoru mnogo govori i smije postoji opasnost od brze zaraze, rekao je Wiehler.

On je istodobno mogućnost zaraze u javnom prijevozu i hotelima ocijenio "relativno niskom".

Direktor epidemiološkog instituta ne vidi potrebu mijenjanja trenutne strategije borbe protiv širenja koronavirusa u Njemačkoj, koja se temelji na mjerama higijene, nošenju maski i održavanju razmaka.

U čitavoj Njemačkoj je na snazi obveza nošenja maske u javnom prijevozu, a u centrima s više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, u što u međuvremenu spadaju gotovo svi gradovi, postoji i obveza nošenja maske i u pješačkim zonama.

Njemačka je u četvrtak na listu rizičnih područja uvrstila i Zagrebačku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Varaždinsku te Bjelovarsku županiju.

Velike europske države u srijedu su ponovno bilježile crne brojke - Španjolska je prešla milijun zaraženih, Italija ima najviši dnevni rast s 15 tisuća, a Francuska ponovno više od 25 tisuća zaraženih koronavirusom, prenose agencije.

Španjolska je postala prva europska država koja ima više od milijun zaraženih, udvostručivši taj broj u samo šest tjedana usprkos uvedenim restriktivnim mjerama.

Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

image
Adrian Dennis
image
Sajjad Hussain

Tamošnja vlada uvodi strože mjere kako bi se obuzdalo širenje virusa. Vlada planira zatvoriti većinu trgovina, a ostat će otvorene samo one koje prodaju nužne namirnice - ljekarne, dućani s prehrambenim namirnicama i drogerije. Frizerski i kozmetički saloni te knjižnice bit će zatvoreni. Hoteli smiju primati domaće i strane goste koji putuju isključivo iz poslovnih razloga. Vlada je ograničila kretanje građana, ono je dopušteno samo u slučaju odlaska na posao, u posjet obitelji, kupovinu i odlazak kod liječnika, na vjenčanje i sprovod. Na vjenčanjima ili pogrebima smije se okupiti najviše 10 osoba.

Dopuštene su šetnje i boravak u prirodi te odlazak u vikendicu, ali je okupljanje na otvorenom ograničeno na dvije osobe, osim ako je riječ o obitelji ili kolegama s posla.

Nove restrikcije samo su jedan korak do potpunog lockdowna kakav je u Češkoj uveden prije šest mjeseci. U srijedu su ponovno uveli obvezno nošenje maski na otvorenom, ali samo u slučaju kad se fizička distanca od dva metra ne može osigurati. Češka ima 208.915 potvrđenih slučajeva zaraze od ožujka i 1739 umrlih.

image
Njemačka
Ina Fassbender
image
Varšava
Wojtek Radwanski

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 umrlih od koronavirusa.

Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere u cilju borbe protiv pandemije. Dosad su restriktivne mjere uvođene samo u područjima koja su bila najgore pogođena, a brojke zaraženih su se udvostručile u zadnja tri tjedna.

- Predložit ću da se od subote cijela Poljska bude crvena zona - rekao je premijer Mateusz Morawiecki.

U Poljskoj su srednje škole i fakulteti već prešli na online nastavu, a sad se to predlaže i za više razrede osnovnih škola. Ograničeno je radno vrijeme restorana u dijelovima zemlje koje su najteže pogođena pandemijom. Zatvorene su teretane i bazeni u cijeloj zemlji.

image
Michal Cizek

- Brojka od 10.000 novozaraženih po danu je najveća koju naš zdravstveni sustav može podnijeti - rekli su vodeći zdravstveni stručnjaci.

Poljska ima od početka pandemije 202.579 slučajeva i 3851 umrlih.

Bugarske vlasti u četvrtak su pak naredile stanovnicima da zaštitne maske nose i na ulicama kako bi spriječili daljnje širenje koronavirusa. Nošenje maski u Bugarskoj obavezno je u javnosti kad nije moguće držati udaljenost manju od 1,5 metara.

"U veoma smo ozbiljnoj situaciji", rekao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov u četvrtak, na dan kad je država zabilježila rekordnih 1472 novozaraženih i 29 umrlih. Pozitivno je oko 20 posto testiranih.

Bugarska, zemlja s 6,9 milijuna stanovnika, sad ima 14.869 aktivnih slučajeva, drastično više od 9175 koliko ih je imala prošli tjedan.

Dosad je u toj istočnoeuropskoj državi od covida-19 umrlo 1048 ljudi.

Angelov je upozorio kako se virus širi među zdravstvenim radnicima. U posljednja 24 sata pozitivno je 45 liječnika i medicinskih sestara.

Strasbourg odustao od božićnog sajma, mnogi europski gradovi otkazuju adventska događanja

Gradonačelnica Strasbourga Jeanne Barseghian objavila je u četvrtak da grad odustaje od ovogodišnjeg božićnog sajma, zbog pogoršanja stanja vezanog uz pandemiju koronavirusa, pojasnivši da neće biti kućica, ali će biti postavljena ukrasna rasvjeta.

"Donijela sam odluku o sajmu bez kućica", rekla je na konferenciji za novinare.

Veliko božićno drvce na Trgu Kléber u središtu grada bit će ipak podignuto, a zadržat će se i uskrasna rasvjeta i "umjetnički performansi".

Grad je ušao u područje "maksimalne uzbune", rekla je, dodajući da Strasbourg nije u "mjehuriću" te da su restrikcije u ostalom dijelu Europe sve snažnije, a posebno u Njemačkoj koja se nalazi na nekoliko kilometara od glavnog grada Alsacea.

Početkom listopada Strasbourg je još bio namjeravao održati božićni sajam, uz neke prilagodbe zbog epidemije.

U normalnim vremenima, taj događaj star 450 godina koji je bio otkazivan samo u vremenima rata privuče oko dva milijuna posjetitelja u mjesec dana.

Prije Strasbourga, slična adventska događanja otkazali su Paris, Bordeaux, Köln i Freiburg.

U Austriji rekordnih 2435 slučajeva koronavirusa

Austrija je u četvrtak zabilježila rekordnih 2435 slučajeva koronavirusa, objavili su listovi Kronen Zeitung i Oesterreich prije objave službenih brojki.

Broj slučajeva koronavirusa kontinuirano raste i neprestano se obaraju dnevni rekordi u listopadu.

Njemačka je izdala upozorenja protiv putovanja u popularne skijaške regije u Austriji u borbi protiv širenja koronavirusa.

Upozorenje protiv nepotrebnog putovanja u Austriju, što bi moglo značajno utjecati na zimsku turističku sezonu u toj zemlji, ne uključuje i pokrajinu Korušku.

Nova upozorenja za putovanja zasad su izdana još za Švicarsku, Irsku, Poljsku i neke talijanske regije, uključujući popularnu skijašku regiju Južni Tirol zbog naglog porasta zaraženih. Upozorenja su na snazi od 24. listopada.

Putnici koji se vraćaju u Njemačku iz područja visokog rizika od zaraze moraju u karantenu na 10 dana. Peti dan se mogu testirati na koronavirus i ako su negativni mogu izaći iz karantene. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:33