StoryEditor
PANEDMIJA U AMERIKAMA

BROJ ŽRTAVA KORONAVIRUSA U SAD-u PREŠAO 100.000 Sve teža situacija u Brazilu, Meksiko zabilježio rekordan broj mrtvih u jednom danu

 
New York, Rio de Janeiro i Mexico City
 AFP

Meksiko je u utorak zabilježio 501 novi smrtni slučaj od koronavirusa, što je najveći jednodnevni rast broja žrtava Covida-19 u toj zemlji do sad, uslijed rekordnog skoka broja novooboljelih.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Meksiku sada je 74.560, dok je umrlih 8.134, objavile su zdravstvene vlasti na konferenciji za novinare.

Znatno teža situacija je u Brazilu, gdje je u posljednja 24 sata od Covida-19 umrlo 1027 osoba, dok je ukupan broj žrtava u toj zemlji 24.593. Broj zaraženih osoba je pak premašio 394.000, uz napomenu da Brazil u prosjeku vrlo slabo testira svoje građane.

Loše vijesti stižu i iz Sjeverne Amerike gdje su Sjedinjene Američke Države prešle psihološku granicu od 100.000 mrtvih od koronavirusa, dok je broj dosad zaraženih veći od 1.725.000 ljudi. Dobra stvar je da su i brojevi dnevno zaraženih i preminulih u opadanju.

Kina je u utorak zabilježila jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon što je dan ranije novozaraženih bilo sedam, izvijestilo je Nacionalno povjerenstvo za zdravlje.

Zabilježeno je i 28 novih asimptomatičnih slučajeva - zaraženih pacijenata bez simptoma, nasuprot 29 dan ranije.

Novi potvrđeni slučaj bolesti je uvezen, kao i svih sedam novooboljelih od prethodnoga dana.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva Covida-19 u Kini iznosi 82.993. Broj umrlih je ostao neizmijenjen, na 4.634.

U Australiji umrla najmlađa žrtva koronavirusa

Australija je zabilježila najmlađu žrtvu covida-19, 30-godišnjeg muškarca s ranijim zdravstvenim tegobama koji je umro u Queenslandu nakon što je tjednima imao simptome zaraze ali se nije testirao, priopćili su dužnosnici u srijedu.

Nakon posljednjeg slučaja, broj umrlih u toj zemlji iznosi ukupno 103, od preko 7.100 zaraženih. Australija je jedna od zemalja koja je najuspješnije ograničila širenje koronavirusa, što dužnosnici pripisuju ranom uvođenju restrikcija, mjerama socijalnog distanciranja i sveobuhvatnom serološkom testiranju.

Vlasti provjeravaju moguću povezanost između umrlog 30-godišnjaka i kruzera Ruby Princess koji je u ožujku uplovio u sydneysku luku i koji je odgovoran za najveći epicentar epidemije u toj zemlji, objavili su dužnosnici.

"On je prije smrti pokazivao simptome, ali je također bolovao i od drugih bolesti. Na koronavirus je pozitivno testiran prilikom obdukcije. Njegova partnerica također je počela pokazivati simptome bolesti i nalazi se u izolaciji", rekla je premijerka Queenslanda Anastasia Palaszczuk.

Život se za mnoge Australce ovaj tjedan polako počeo vraćati u normalnu s ponovnim otvaranjem škola, no nekoliko državnih i teritorijalnih granica i dalje je zatvoreno, što izaziva političke napetosti kako se fokus počeo usmjeravati na ponovno pokretanje gospodarstva, suočenog s prvom recesijom u tri desetljeća.

Premijer Scott Morrison ponovio je stajalište savezne vlade kako nisu izdane upute saveznim državama da nastave svoje granice držati zatvorenima. (Hina)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 09:18