LOCIRANA?

Brojno osiguranje čuva usidrenu megajahtu, lokalno stanovništvo: ‘Svi je zovu Putinova jahta‘

Kapetan broda je rekao da je bio prisiljen predati podatke o vlasniku "muškarcima u tamnim odijelima"

Superjahta ”Šeherezada”

 Osman Uras/AFP

Europske vlasti pokušavaju ući u trag vlasniku superjahte koja je trenutno usidrena u Italiji i koja je 24 sata pod budnom pažnjom brojnog osiguranja, navodi New York Times.

Kako je zaplijenjena sva imovina ruskih oligarha i onih bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, vlasti pokušavaju identificirati vlasnika "Šeherezade" - 140 metara dugačke superjahte koja se nalazi u marini u talijanskom mjestu Carrara, piše NY Times.

Neki misle da bi jahta mogla pripadati nekom od ruskih oligarha, a mještani su za The Times rekli da je brod u ovim krajevima poznat pod nadimkom "Putinova jahta".

"Svi je zovu Putinova jahta, ali nitko ne zna čija je", rekao je za NY Times Ernesto Rossi, umirovljeni službenik koji se šetao oko marine.

"To je glasina koja kruži već mjesecima", dodao je.

image

Superjahta "Šeherezada"

Osman Uras/AFP

Kapetan broda, Guy Bennett-Pearce, rekao je za NY Times da Putin nikada nije bio ovoj jahti, te da vlasnik nije ni na jednom popisu europskih sankcija, iako nije isključio mogućnost da je vlasnik Rus.

Bennett-Pearce je rekao da je morao potpisati ugovor o tajnosti prije nego što je počeo raditi na "Šeherezadi".

Ugovor o tajnosti podataka su uobičajeni među luksuznim plovilima, prema Nautilus Internationalu, sindikatu pomorskih profesionalaca, a mnogi članovi posade i izvođači radova na brodu "Šeherezada" vjerojatno su ih morali potpisati zajedno s Bennett-Pearceom, zbog čega vlasništvo broda ostaje tajna.

NY Times izvještava da je megajahta također poduzela dodatne korake kako bi osigurala privatnost vlasnika, uključujući pokrivač za zaštitu svoje natpisne pločice i barijeru u luci koja sprječava pogled na dio broda.

image

Superjahta "Šeherezada"

Osman Uras/AFP

Bennett-Pearce je za NY Times rekao da je u ponedjeljak bio prisiljen predati podatke o vlasniku "muškarcima u tamnim odijelima", ali da mu je obećano da će identitet vlasnika ostati povjerljiv.

"Nešto traže", rekao je Bennett-Pearce i dalje ne otkrivajući radi li se o ruskom vlasniku ili pak Vladimiru Putinu.

Istraga o Šeherezadi pojavila se u trenutku kada se europski dužnosnici obračunavaju s brojnim bogatim i moćnim Rusima u pokušaju da zaplijene njihovu imovinu nakon što je najavljen novi krug međunarodnih sankcija.

Sankcije su najavile zemlje diljem svijeta nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače.

image

Superjahta "Šeherezada"

Osman Uras/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 11:43