IZBORI U BRITANIJI

Brown podnio ostavku i Cleggu ponudio vlast

Šef liberala danas je imao mnogo posla: između tajnih sastanaka i telefonskih razgovora poručio je javnosti da se još malo strpi

LONDON - Britanski premijer Gordon Brown najavio je danas da će dati ostavku na čelno mjesto Laburističke stranke te tako ukloniti jednu od najvećih prepreka za koaliciju s liberalnim demokratima.

Brown je izjavio da će s čela stranke otići do stranačke konvencije u rujnu na kojoj se neće kandidirati ni za jedan položaj, te je istodobno najavio formalne pregovore s liberalima o formiranju zajedničke vlade.

- Gospodin Clegg me upravo informirao da, dok namjerava nastaviti svoj započeti dijalog s konzervativcima, sada želi pokrenuti i formalne pregovore s Laburističkom strankom - rekao je Brown.

Vlada do kraja tjedna

Riječ je o dramatičnom preokretu kojim su uvelike povećani ulozi u pokušajima britanskih stranaka da okupe parlamentarnu većinu. Liberali su dosad, naime, eventualnu suradnju s laburistima uvjetovali upravo Brownovom ostavkom.

Kako britanski mediji prate parlamentarne izbore: Histeriziraju i psuju, pa se ispričavaju

Samo nekoliko sati ranije činilo se da je lider konzervativaca David Cameron na korak do Downing Streeta. Mediji su pisali da je Cameron s liberalom Nickom Cleggom blizu dogovora i to ne samo o taktičkoj potpori manjinskoj vladi već mnogo “ambicioznijem sporazumu”. No, potom su iz liberalnih krugova počele curiti vijesti da dogovor neće biti postignut do kraja dana, kako je sam sebi zacrtao Clegg, nego da liberali traže dodatne konzultacije, te da je da bi Britanija na novu vladu mogla čekati do kraja tjedna.

Clegg je cijelo današnje prijepodne proveo u, što tajnim što javnim, sastančenjima i razgovorima s vođom torijevaca Davidom Cameronom te laburističkim premijerom Gordonom Brownom (Clegg i Cameron su “konstruktivno” pričali 30 minuta preko telefona, a Clegg se navodno, a da to torijevci nisu znali, susreo i s Brownom).

‘Još se malo strpite’

Konkretnih informacija ipak nije bilo, a Nick Clegg je zamolio javnost za još malo strpljenja i poručio da je “blizu donošenja odluke”.

- Donijet ćemo odluku što je prije moguće. Nadam se da će ljudi razumjeti da želimo donijeti ispravnu odluku kako bismo postigli dogovor koji će izdržati test vremena. Izdržite još malo i nadam se da ćemo moći objaviti odluku što prije - zamolio je Clegg.

Pred njim su bile dvije opcije: dogovor s konzervativcima kojim bi omogućio Cameronu da formira vladu ili riskiranje s laburistima. Najveći problem u pregovorima s torijevcima je reforma izbornog sustava, što je glavni Cleggov uvjet. Naime, sadašnji izborni sustav je nešto čega se konzervativci nikako ne žele odreći jer se boje se da bi im proporcionalni izborni sustav mogao ugroziti dolazak na vlast u budućnosti i učiniti ih ovisnima o manjim strankama.

Torijevci su Cleggu ponudili tek da se osnuje odbor koji će istražiti to pitanje i glasanje u parlamentu. S obzirom na to da su mu laburisti odmah obećali raspisivanje referenduma o izbornoj reformi, Clegg je bio pod velikim pritiskom dijela vlastite stranke koja se protivi suradnji s torijevcima.

Nezadovoljni i torijevci

No, i među torijevcima postoji jaka struja koja ne želi sporazum s liberalima, nego smatra da bi Cameron trebao ići sam ili pustiti laburiste i liberale da se kao koalicijski partneri nasuču na probleme s deficitom u proračunu.

Brown je danas poručio kako vjeruje da je najbolje rješenje za zemlju “progresivna koalicija” liberala i laburista. No, morat će ih podržati i manje, regionalne stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:35