MEMOARI LORDA MANDELSONA

Brown: Već ste me ponizili! Ne dajte da se vidi da sam i istjeran

Mandelson je otkrio kako je pritisak Tonyja Blaira na Gordona Browna da odstupi s mjesta premijera bio presudan
 Reuters

LONDON - Očajnička nastojanja šefa britanskih laburista Gordona Browna da ostane na vlasti i nakon poraza na svibanjskim općim izborima uništio je predsjednik Liberalnih demokrata Nick Clegg, koji je uvjetovao moguću koaliciju između dviju stranaka njegovom odlaskom s mjesta premijera, otkrio je u memoarima laburist Lord Mandelson, jedan od najmoćnijih i najbogatijih političara u Britaniji, čovjek koji je više puta bio ministar u britanskoj vladi, a potom i povjerenik u Europskoj komisiji. Dijelove memoara “Treći čovjek” jučer je objavio The Times.

‘Dovoljno su me ponizili’

“Nemam nikakvih osobnih animoziteta prema vama. Ali, nije moguće osigurati legitimitet ove koalicije i pobjedu na referendumu ako ne odete na dostojanstven način”, prenio je Mandelson u memoarima što je Clegg rekao Brownu na tajnome sastanku u britanskom parlamentu u nedjelju popodne, 9. svibnja, na kojemu je bio i on. Brown mu nije dao konkretan odgovor.

“Već su me dovoljno ponizili. Ne želim da izgleda kao da su me izgurali”, rekao je poslije Mandelsonu. U memoarima Mandelson otkriva i kako su na taj sastanak, da bi izbjegli novinare, on i Brown išli kroz podzemni tunel koji spaja sjedište vlade u Downing Streetu i ministarstvo obrane, gdje ih je čekao automobil koji ih je odvezao u parlament.

Nije više htio odgađati

U “Trećem čovjeku” otkriven je još niz detalja o pregovorima koji su rezultirali formiranjem prve britanske koalicijske vlade nakon Drugog svjetskog rata. Tako i onaj da je Brown otišao predati kraljici svoju ostavku prije nego što je Clegg donio definitivnu odluku o koaliciji s konzervativcima Davida Camerona.

“Brown je rekao Cleggu da je donio odluku i da je više neće odgađati. Ja sam se plašio da će, ako se završetak pregovora bude i dalje odugovlačio, Gordon morati napustiti Downing Street nakon što padne mrak. A to nije bila slika koju sam želio za njegov odlazak”, opisao je Mandelson okolnosti toga utorka, 11. svibnja.

“Javnost je izgubila strpljenje. Morate donijeti odluku. Ja sam svoju donio i konačna je. Idem u Buckinghamsku palaču. Doviđenja”, rekao je Brown Cleggu nakon što ga je ovaj pokušao odgovoriti od odlaska kraljici.

Činio sve da ostane

Mandelson u memoarima tvrdi kako je Brown prije toga činio sve da ostane na vlasti i da se čvrsto držao mjesta premijera. “I prije izbora Gordon je bio odlučan da, ako izborni rezultati ostave i najmanju matematičku mogućnost formiranja vlade s Liberalnim demokratima, učini sve da ostavi laburiste na vlasti. Govorio je da torijevce, ako dođu na vlast, nikada nećemo moći skinuti”, napisao je Mandelson.

Međutim, nije samo Clegg htio Brownov odlazak.

‘Laburisti su već u ratu’

“Gordon nije mogao ostati. Objasnio sam mu da je razlika između ovih pregovora s Liberalnim demokratima i onih koje smo vodili 1997. u tome što smo onda pobijedili na izborima. Tony je rekao i njemu i meni kako javnost nikada neće prihvatiti da ostane na funkciji u takvim okolonstima. Doživjet će to kao izigravanje ustava”, prisjeća se kako je bivši premijer Tony Blair radio pritisak na svog nasljednika, koji se poslije pokazao presudnim za Brownove odluke.

Britanski mediji su Mandelsonove memoare, koje je on promovirao i intervjuom za The Times , već opisali kao štivo koje ponovno otvara stare laburističke podjele na pristaše Browna i Blaira.

“Peter Mandelson promovira knjigu tek 24 sata, a laburisti su već u ratu”, napisao je komentator Daily Maila.





Tko je Lord Mandelson

Rođen u listopadu 1953. u aristokratskoj obitelji s jakom laburističkom tradicijom.

Radio kao TV producent dok 1985. nije postao direktor komunikacija Laburističke stranke.

Uz njegova velikog prijatelja Tonyja Blaira i Gordona Browna smatra ga se kreatorom nove laburističke politike koja je stranci donijela pobjedu na izborima 1997.

Obnašao cijeli niz dužnosti u Blairovoj i Brownovoj vladi. Dva puta bio primoran davati ostavke - prvi put u prosincu 1998.kada je otkriveno da je kupio kuću u elitnoj četvrti Londona s pozajmicom od laburista mijunaša koji je zbog malverzacija bio pod istragom Mandelsonova ministarstva. Drugi put u siječnju kada su mediji objavili kako je Mandelson iskoristio svoj utjecaj da bi ishodovao državljanstvo za moćnog prijatelja iz Indije.

Bio povjerenik EU za trgovinu.

Priznao je 2000. da je homoseksualac, dopuštajući fotografima da ga snime s dugogodišnjnim partnerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:49