POSAO SNOVA

Brownu nude 70.000 funti za jedan održani govor

Iako ga smatraju ukočenim i komunikacijski nekompetentnim, Brown bi mogao stopama svog prethodnika Tonyja Blaira koji je zvijezda u svijetu političkog govorništva
Britain's Prime Minister Gordon Brown speaking to the media outside 10 Downing street in London, Monday, May, 10 2010 . (AP Photo/Simon Dawson)
 AP

London - Nakon poraza na nedavnim parlamentarnim izborima, bivšem britanskom premijeru Gordonu Brownu uskoro bi moglo biti lakše plakati.

Laka zarada

Ponuđeno mu je, naime, da se prihvati sve češćeg hobija bivših šefova zapadnih država - držanja govora i počne zarađivati 70.000 funti po nastupu. Daily Mail piše kako mu je, iako je Britaniju ostavio u dugovima, američka agencija ponudila da drži predavanja vodećim svjetskim biznismenima i bankarima o mjerama protiv recesije i sličnim ekonomskim temama. Iako je cifra pozamašna, posrijedi je samo djelić honorara njegova prethodnika Tonyja Blaira koji dobiva i 400.000 funti po govoru. No mnogi se čude što je Brownu uopće išta ponuđeno s obzirom da je poznat kao ukočen i komunikacijski nekompetentan političar.

- Možda nema stav bivših premijera Tonyja Blaira i Margaret Thatcher, no ipak je ime i mislim da postoji dobro tržište za njega, osobito u gospodarskom svijetu - ne slaže se sa skeptičnima agent Robert Walker čiji su klijenti bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, biskup Desmond Tutu te holivudski glumci Michael Douglas i Goldie Hawn.

- To što nije prirodno talentiran govornik ne predstavlja mi smetnju jer tražim klijente koji imaju težinu, a ja s njima radim na ostalim vještinama. Oni donose odrezak, a ja ga pripremam - objasnio je Walker koji nije želio otkriti koliko bi mu platio, no doznaje se da se radi o 70.000 funti po ‘večeri’.

Brown kao odrezak

Osim “American Program Bureaua”, tvrtke spomenutog gospodina Walkera, Brownu su navodno prišli i agenti iz njujorške agencije Harry Walker čiji je vlasnik Don Walker. Isto prezime nije slučajnost - Walkeri su bratići. Najslavniji u bogatom asortimanu druge agencije su Bill Clinton i Cherie Blair, supruga Tonyja Blaira.

Clinton zarađuje oko 100.000 funti po govoru i šali se da je zahvaljujući novom poslu postao milijunaš, dok je Cherie Blair u vrijeme najveće popularnosti svojeg supruga ‘okretala’ i 30.000 funti.

Dobrotvorni rad?

Njenog supruga ‘ugrabio’ je Washington Speakers Bureau gdje mu je rekordni ulov bio 400.000 funti za dva i pol sata na Filipinima prošle godine.

- Problem s Brownom je što je takav usamljenik. Inače ih se regrutira preko nekog bliskog prijatelja, no Brown ih nema baš puno - ističu insajderi. Osim toga, Brown je nakon odlaska izjavio da se ne želi prodavati već će se ‘eventualno posvetiti dobrotvornom radu’. No, ponude frcaju. Iz MMF-a su mu ponudili unosan posao direktora u SAD-u s neoporezivom plaćom od 284.114 funti. Plus 50.678 funti za troškove stanovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:57