ATENTAT

Brutalan napad najjačeg meksičkog kartela: Poslali čak 28 ubojica na jednog čovjeka

Raketnim bacačima otvorili paljbu na blindirani auto moćnog šefa policije, on je ozlijeđen, a četiri su osobe poginule
Mjesto napada na Omara Garciju Harfucha
 PEDRO PARDO/AFP

Kartel Jalisco sve je izveo doista filmski: 28 naoružanih muškaraca upalo je u luksuzni kvart Ciudad de Méxica Lomas de Chapultepec, gdje živi multimilijarder Carlos Slim. Cilj nije bio Carlos Slim, nego onaj koji najviše žulja meksički narkosvijet: Omar Garcia Harfuch (37), šef policije u velegradu od 9 milijuna stanovnika. Na njegov blindirani auto kojim se vozio širokom avenijom zvanom Paseo de la Reforma u petak u zoru zapucali su iz raketnih bacača, uz podršku snajpera.

Harfuch je ozlijeđen, a četiri su osobe poginule. Ciudad de México, glavni grad države, dosad je bio relativno pošteđen krvavih mafijaških obračuna. No meksički karteli još su jednom pokazali da za njih ne postoje tabui niti granice koje ne bi smjeli prijeći. Ali nisu uspjeli: šef policije samo je ranjen. Ubijena su njegova dva tjelohranitelja, jedan od napadača te žena koja je upravo išla na posao. Vjeruje se da je napad izvršio kartel Jalisco - nova generacija.

Dojava

Tajne službe imale su dojave da Jalisco planira napad na predstavnike vlasti jer su pod sve žešćim pritiskom policije. Kartel Jalisco osnovan je oko 2010. i od tada se brzo proširio čitavim Meksikom zahvaljujući ekstremnom nasilju kojim se služe kako bi ušutkali protivnike. Smatra ih se najjačim meksičkim kriminalnim klanom, zajedno s kartelom Sinaloa koji je vodio slavni narkocar Joaquin “El Chapo” Guzman. Kartel Jalisco poznat je po tome što su njegovi pripadnici ispalili raketu kojom su srušili helikopter meksičke vojske, u listopadu su u saveznoj državi Michoacan iz zasjede ubili 14 policajaca, a američke tajne službe spriječile su ih u pokušaju da u SAD-u kupe mitraljeze M-60. Meksiko je navikao na krvave obračune bandi, ali ovo je i za njih bilo nešto posebno. Cilj atentata bio je upravo Omar Garcia Harfuch: napali su njegovo oklopno vozilo u petak u zoru. Pogodila su ga tri metka, u rame, ključnu kost i koljeno, ali liječnici su odmah rekli da je izvan životne opasnosti.

image
Omar Garcia Harfuch vodio je odjel krimpolicije pri meksičkoj saveznoj policiji. Bio je i u državnom odvjetništvu
YURI CORTEZ/AFP

Šef policije Ciudad de Méxica za napad je optužio Jalisco, kartel koji vlada gotovo čitavom zemljom. Istog dana policija je uhapsila Joséa Armanda Briseñoa, šefa ubojica klana Jalisco, objavljujući da je on mozak koji stoji iza napada na šefa policije. Briseño, znan kao Vaca (Krava), navodno je šef odreda ubojica u gradu Tonala u Jaliscu. Jalisco je jedna od 31 meksičke savezne države, s oko 6,5 milijuna stanovnika. Uhićeno je dvadesetak pripadnika klana, prenosi Reuters.

Detaljan plan

Ulises Lara, glasnogovornik tužiteljstva u Ciudad de Méxicu, rekao je da je odred od 28 ubojica angažiran tri tjedna ranije. Atentat je isplaniran do posljednjeg detalja: predvidjeli su tri moguća mjesta na kojima će presresti blindirano vozilo šefa policije. Jedno od njih je u centru grada, samo semafor dalje od spomenika nezavisnosti. U četvrtak navečer, noć uoči napada, 28 ubojica podijeljeno je u četiri skupine. Svaki je dobio skijašku masku i oružje. U četiri ujutro bili su na svojim mjestima, u zasjedi, čekajući žrtvu. Kad je Garcia s tjelohraniteljima nailazio, iskočili su iz kamiona i zapucali.

Na nadzornim snimkama vidi se kako se kamion ispriječio posred ceste, iz njega ispadaju teško naoružani napadači koji ispaljuju kišu metaka na blindirani SUV sa šefom policije. Šef policije Ciudad de Méxica Omar Garcia Harfuch prije je vodio odjel krimpolicije pri meksičkoj saveznoj policiji, a od 2016. do 2019. vodio je odjel državnog odvjetništva koji je nadgledao istrage i uhićenja pripadnika organiziranog kriminala, prenosi AP. Odmah u petak uhićeno je 12 osumnjičenih: jedan je Kolumbijac, a 11 su Meksikanci iz Jalisca i drugih dijelova zemlje. Policija je nastavila privoditi sumnjivce.

Širenje moći

Ranije ovog mjeseca mafija je ubila saveznog suca Uriela Villegasa Ortiza i njegovu ženu Verónicu Barajas, najavljujući da se ne namjeravaju zaustaviti u okrutnom širenju svoje moći. Zahvaljujući angažmanu vojske i bliskoj suradnji sa SAD-om i njihovom DEA-om, agencijom za borbu protiv trgovine narkoticima, meksičke su vlasti naposljetku uspjele zaustaviti okrutni kartel Zetas koji je divljao od 2010. do 2013., a Nova generacija Jalisca pokazuje se njihovim dosljednim nastavljačima. Policija, oslabljena mjerama štednje, nema snage suprotstaviti se djelotvorno organiziranom kriminalu koji zarađuje milijarde švercom narkotika. Za razliku od svojih prethodnika, meksički ljevičarski predsjednik Andrés Manuel López Obrador smatra da direktni rat s kartelima ima malo smisla i zagovara liječenje temeljnih uzroka kriminala, a to su siromaštvo, beznađe i nezaposlenost mladih.

image
mjesto napada na Omara Garciju Harfucha
PEDRO PARDO/AFP

Predsjednik López Obrador nakon atentata u subotu ponovio je svoje mišljenje, naglašavajući da neće “nikome objavljivati ​​rat”, ali je obećao da će spriječiti nove napade. Nećemo dopustiti da nas zastraše, poručio je meksički predsjednik. No kako raste broj ubijenih, raste i pritisak na predsjednika da ponovo pošalje vojsku u rat protiv narkokartela. Kartel Nova generacija Jalisca bio je poznat po tome što mu je jedna od šefica bila žena. Lijepa La Catrina na društvenim medijima objavljivala je selfieje s posebno dizajniranim kalašnjikovom. Djevojka duge crne kose, 21-godišnja Marie Guadalupe López Esquivel, likvidirana je početkom godine u obračunu s policijom. La Catrina je bila lokalna šefica klana u južnoj pokrajini Tierra Caliente.

Državni neprijatelj

Amerikanci tvrde da je riječ o međunarodnom koncernu s pipcima u Europi i Aziji koji drži dvije trećine tržišta droge u SAD-u. Nova generacija Jalisca dostojan je sljedbenik najokrutnijih meksičkih narkokartela: SAD je ponudio 10 milijuna dolara nagrade za vođu kartela Nemesia Oseguera Cervantesa poznatog kao “El Mencho”. On je trenutno američki državni neprijatelj broj jedan, s najvećom nagradom raspisanom za njegovu glavu.

Amerikanci smatraju da kartel Jalisco kontrolira dvije trećine tržišta droge u Sjedinjenim Američkim Državama. Američko ministarstvo pravosuđa opisalo je kartel kao jednu od pet najopasnijih zločinačkih organizacija na svijetu, odgovornu za krijumčarenje tona i tona kokaina, metamfetamina i heroina u SAD. Kartel djeluje u 75 posto meksičkih država, diljem Amerike te u Europi, Aziji i Australiji.

U ožujku su Amerikanci uhitili više stotina pripadnika Jalisco kartela širom SAD-a, no vjeruje se da klan nije uništen. Prije dva tjedna proširile su se glasine da je Cervantes uhićen ili ubijen, no meksičke su vlasti to demantirale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:23