LULULEMON

BRUTALNA ISTINA O LUKSUZNIM TAJICAMA ZA KOJIMA SU POLUDJELE ZVIJEZDE 'U tvornici nas tuku i vrijeđaju. Šef me ošamario samo zato što sam bila bolesna'

Britanska glumica Gemma Merna
 FARRELL / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kanadski brand luksuzne sportske odjeće Lululemon, čije tajice i trenirke nose brojne poznate osobe i Instagram influenceri, odjeću izrađuju u tvornici čije radnice tvrde da ih se verbalno i fizički zlostavlja, piše The Guardian.

Mlade djelatnice tvornice u vlasništvu tvrtke Youngone Corporation u Bangladešu koja za Lululemon izrađuje odjeću tvrde da teško preživljavaju zbog malih primanja te da im prijeti fizičko nasilje. Kažu i da ih upravitelji tvornice redovito sramote tako što ih nazivaju "kurvama" i "droljama".

Radnice tvrde da ih se verbalno zlostavlja i udara ako prekrše neko od pravila i posao napuste ranije nego što je to predviđeno. Neke kažu i da su morale raditi kada su bile bolesne. Neke djelatnice mjesečno zarađuju 9100 taka (724 kune), što je manje od cijene jednih Lululemon tajica, koje se prodaju i po više od 1100 kuna. Taj je iznos manji i od onog koji su tražili sindikati - 16000 taka (1273 kune) i od iznosa koji je potreban za život. Radnice se tjera da rade prekovremeno kako bi se ispunile kvote, a neke su rekle da su se zbog tog pritiska osjećale kao da ne smiju napustiti svoje radne jedinice.

Jedna je radnica rekla da je dobila šamar jer je zbog bolesti kući otišla ranije. "Bila sam bolesna pa sam jedan dan kući otišla u 17 sati, ali sam o tome obavijestila nadzornika. On je svojim šefovima rekao da sam otišla bez da sam ikome išta rekla. Idući dan kada sam došla na posao, tehničar koji je zadužen za moju proizvodnu liniju opalio mi je šamar. Udario me tako jako da mi je obraz pocrvenio. Svi su me pitali što se dogodilo, međutim nikome nisam mogla reći istinu pa sam im rekla da imam alergije", rekla je djelatnica tvornice i dodala da incident nije prijavila jer se osjećala kao da nikoga nije briga. Rekla je i da se ženama govori da su "prostitutke".

"Tijekom prošlog Ramazana, tvornica je otvorila novu proizvodnu liniju i zaposlila nove djelatnice. Jednog dana, tehničar je djelatnicu udario u prsa. Cijeli je dan bila u bolovima. Ležala je na leđima, ali šefovi nisu napravili ništa", dodala je.

Druga je djelatnica rekla da joj je liječnički tim zbog žutice dopustio da ode na bolovanje, ali da jedan od upravitelja u tvornici nije ispoštovao tu uputu.

Iz Lululemona su rekli da imaju vrlo strog kodeks ponašanja te da ne toleriraju kršenje istog. Tvrtka je rekla da će odmah otvoriti istragu. "Ta nam tvornica u ovom trenutku ne dostavlja nikakve nove narudžbe. Poduzet ćemo prikladne radnje kada dobijemo rezultate istrage", rekao je glasnogovornik Lululemona. Tvrtka Lululemon nedavno je ušla u partnerstvo s fondacijom Ujedinjenih naroda kako bi se djelatnicima humanitarnih udruga i akcija snizile razine stresa i poboljšalo njihovo mentalno zdravlje. UN-ov je glasnogovornik rekao da ta institucija vjeruje da se svi radnici trebaju tretirati s poštovanjem i da pozdravljaju pokretanje istrage.

Lululemon na svojoj internetskoj stranici piše da pažljivo biraju tvornice u kojima će se proizvoditi njihovi proizvodi, ali i da ih ne posjeduju. "Mi razvijanju odnosa pristupamo tako da tvornice biramo na temelju vrijednosti koje kao tvrtka imamo", stoji na stranici. No, tvrtka se 2013. godine našla na udaru kritika jer je tek nakon više mjeseci potpisala Bangladeški sporazum o sigurnosti nakon što je nesreća u jednoj tvornici odnijela živote 1130 radnika.

Jedan muški djelatnik tvornice rekao je za The Guardian da je osobno svjedočio tome da se djelatnice nazivalo "kurvama" i "droljama". "(Upravitelji) se loše odnose i prema radnicima. Mene nikada nisu udarili, ali sam vidio kako su tukli druge", dodao je. Radnici su također rekli da ih je ponekad premalo te da moraju raditi prekovremeno. "U tim situacijama ne mogu ni jesti ni odmoriti", rekao je jedan od radnika.

Tvrtka Youngone Corporation rekla je da su poduzeli internu reviziju spomenutih incidenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:27