STRAVA NA OTOKU

Brutalni dosje policajca silovatelja: Žene držao zatočene u ormaru, silovao analno, mlatio remenom...

David Carrick (48) je opetovano prijavljivan za kriminalno i predatorsko ponašanje. Policija je propustila najmanje devet prilika da ga zaustavi

David Carrick

 /Hertfordshire Police

"Carrick me silovao nekoliko puta u ljeto 2003. Seksualno me zlostavljao u hotelskoj sobi 2009. Nagovarao me na seks 2015., kada sam rekla da prestane, odbio je", rečenice su to iz niza prijava koje je londonska Metropolitanska policija (Met) primila od žena zlostavljanih od policijskog službenika između 2000. i 2021. godine.

David Carrick (48) je opetovano prijavljivan za kriminalno i predatorsko ponašanje. Policija je propustila najmanje devet prilika da ga zaustavi. Uzmemo li u obzir da je službenik radio u istoj jedinici kao i Wayne Couzens, ubojica 33-godišnje djevojke Sarah Everard - slučaja koji je šokirao Veliku Britaniju u ožujku 2021. - shvatit ćemo razinu krize s kojom se trenutno suočava londonska policija.

Carrick je u ponedjeljak na krunskom sudu Southwark priznao da je iskoristio svoju poziciju kako bi zastrašio svoje žrtve, priznao je desetke silovanja i seksualnih prijestupa protiv 12 žena. Carrick je učinio više od 80 seksualnih prijestupa, uključujući 48 silovanja. Među kaznenim djelima su optužbe za seksualni napad, lažno zatvaranje, prisilnu kontrolu i napad penetracijom.

Carrick je radio u Zapovjedništvu za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu Meta. Pridružio se policiji 2001., nakon vojne službe, a prijestupe je radio gotovo neprekidno do listopada 2021., kada je suspendiran nakon optužbe za silovanje.

Carrick, kojeg su kolege prozvali "Bastard Dave" (kopile Dave), navodno zato što je bio "zao i okrutan", mogao je nastaviti raditi u policiji iako su Met i tri druge policijske jedinice primile 14 pritužbi protiv njega, uključujući optužbe za silovanje, obiteljsko nasilje i uznemiravanje.

image
Shaun Curry/Afp

Nije suspendiran ni u srpnju 2021., kada je uhićen zbog silovanja, samo nekoliko dana nakon što je Couzens na sudu priznao krivnju za otmicu, silovanje i ubojstvo Everard. Carrick je suspendiran tek tri mjeseca poslije, kada je optužen za drugo silovanje. Žrtva se javila nakon što je Couzensov slučaj izazvao veliki publicitet. Žena je policiji u Hertfordshireu, okrugu sjeverno od Londona, prijavila da ju je Carrick napao 2020. u hotelu Premier Inn u St. Albansu. Držao ju je za vrat, nazivajući se "dominantnim gadom". Uputio joj je pogrdne komentare. Kada je uhićen u svojem domu u Stevenageu, Carrick je detektivima rekao "ne opet". Bio je to osmi put da ga je policija upozorila zbog njegova ponašanja.

U trenutku kada se Carrick pojavio na sudu, počele su se javljati druge žrtve. Carrick je žene često upoznavao preko web stranica i u društvenim klubovima. Neke je zatočio u ormaru u prizemlju svoje kuće, prisilio ih na oralni seks, izvodio analna silovanja. U porukama ih je opisivao kao robinje i prostitutke. Žene je ponižavao, tjerao ih da gole čiste kuću.

Jednu je žrtvu udarao remenom. U 2002., dok je još bio na uvjetnoj kazni, Carrick je optužen za uznemiravanje i napad na bivšu partnericu. Dva incidenta i jedan slučaj uznemiravanja dogodili su se nakon što je 2009. prešao iz policijske službe na hitne intervencije. Met je također primio pet optužbi građana od 2002. do 2008. koje su uključivale neugodnosti i neprikladnu upotrebu suzavca.

image

David Carrick

Julia Quenzler/Swns/Swns/Profimedia

Žena identificirana kao Rachel, koja je izlazila s Carrickom u petogodišnjem razdoblju, izjavila je za The Sun: "Donosio bi sve svoje oružje kući sa sobom - pištolj u futroli, sprej, palicu. Koristio bi te predmete tijekom seksa. Seksualni fetiš bio mu je da se osjeća moćnim nad ženom."

Poziciju policajca iskorištavao je govoreći ženama da će uz njega biti sigurne. Hvalio se da je čuvao premijera. Silovanim je ženama prijetio da nema smisla tražiti pomoć jer im nitko neće vjerovati. U prosincu tijekom suđenja na kaznenom sudu Old Bailey u Londonu, Carrick je priznao krivnju za niz kaznenih djela protiv 11 žena, uključujući 20 optužbi za silovanje koje čine 43 različita napada. Na ročištu je negirao napad na dvanaestu žrtvu.

Na krunskom sudu u Southwarku priznao je posljednju žrtvu te se izjasnio kao nevin za silovanje trinaeste žene u St. Albansu. Carrick je ukupno priznao 51 optužbu. Detektivi vjeruju da bi se još žrtava njegova predatorskog ponašanja moglo tek javiti.

Slučajevi Everard i Carrick skrenuli su pozornost javnosti na mizoginiju, rasizam i nasilno ponašanje službenika Meta. Sir Mark Rowley, povjerenik Meta, rekao je da je policija "podbacila" i da mu je muka od otkrića da je propustila najmanje devet prilika u deset godina da zaustavi Carricka. "Ovaj čovjek je zlostavljao žene na najodvratniji način. To je mučno. Iznevjerili smo žene i djevojke i doista smo iznevjerili građane Londona", rekao je Rowley i dodao da Carrick "nije trebao biti policajac".

Kriza policije kriza je i za vladu, koja nastoji uvjeriti građane o aktivnom radu na zaštiti i sigurnosti. Ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman izjavila je da se standardi i kultura britanske policije moraju promijeniti. Premijer Rishi Sunak ustvrdio je da je povjerenje u policiju "uzdrmano".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:56