REPORT GOJKA DRLJAČE

Brutalni lockdown u Šangaju: Razdvajaju se djeca i roditelji, blokiraju kvartovi, nestaje lijekova...

U blizini Šangaja potvrđena potpuno nova varijanta omicrona, nejasno koliko je opasna

Šangaj

 Hector Retamal/AFP

U sjeni rata u Ukrajini, opakih izbornih pobjeda Putinovih prijatelja - Orbana i Vučića - te niza vijesti o ekonomskim brigama, priča o pandemiji SARS-CoV-2 virusa pala je u drugi plan, ali u Kini ona priprema razmjere nove drame, ne toliko zbog broja slučajeva i smrti, koji je mali u odnosu na kinesku populaciju, nego zbog drakonske kineske epidemiološke politike. The Financial Times je ipak našao prostor kako bi upozorio na kinesku tzv. „dynamic zero“ covid strategiju koja zbog zaraze razdvaja roditelje od djece, a stanovnike velegradova ostava bez lijekova.

Nakon Pekinga i dijelovi Šangaja uz Hunagpu rijeku ušli su prvo pod režim dva četverodnevna lockdowna, ali je brzo širenje omicron varijante isprovociralo kineske vlati na širenje restrikcija za cijelo Pudong područje, koje uključuje financijsko sjedište grada. Koliko je beskompromisan odnosno brutalan kineski epidemiološki pristup mogle se doznati iz objava na društvenim mrežama u kojima su stanovnici pozivali na pomoć, ali su ti apeli tijekom vikenda izbrisali kineski cenzori. Trenutačno broj slučajeva nadmašuje onaj u Hong Kongu, gdje je tijekom ožujka zabilježena najveća smrtnost na svijetu.

image

Prizor iz Šangaja

Hector Retamal

Na kineskim društvenim mrežama građani su objavili kako počinje nedostajati namirnica u trgovinama s prehrambenim proizvodima, a pojedinci su upozorili kako ne mogu dobaviti lijekove potrebne za redovne terapije. Neke od tih objave bili su očajnički pozivi upomoć ljudi koji su ovisni o medicinskim terapijama.

U zgradama gdje je utvrđena zaraza Šangajci su zatvoreni na dva tjedna bez obzira jesu li pozitivni ili nisu, a vlasti su organizirali dostavu hrane kako bi preživjeli.

image

Prizor iz Šangaja

Hector Retamal

Na društvenim mrežama zabilježeni su i apeli roditelja kojima su oduzeta djeca pozitivna na covid do negativnog testiranja. U slučaju da su roditelji pozitivni, a djeca negativna, također ih se razdvaja, a u tom slučaju roditelji dolaze na posebne lokacije, dok djeca ostaju kod kuće, sama. Lokalni dužnosnici tvrde da su za djecu koja su ostala sama jer su roditelji smješteni u centre za karantenu osigurani privremeni skrbnici.

EU je pozvala kineske vlasti neka prestanu s razdvajanjem roditelja i djece te osiguraju odgovarajuću skrb onima kojima je zbog epidemioloških mjera ugrožena neka vrsta medicinske intervencije.

image

Prizor iz Šangaja

Hector Retamal

Epidemiološke mjere provode se po političkoj liniji, pa se ponekad ignoriraju profesionalne preporuke te se ide na posebnu izolaciju i hospitalizaciju asimptomatičnih pacijenata, što blokira bolnički sustav, baš kao u Hong Kongu.

Kineski vice-premijer Sun Chunlan priznao je kako je zero-covid strategija za velegrad s 25 milijuna stanovnika ogroman izazov, ali je inzistirao da Šangaj nastavi sa strogom epidemiološkom politikom te proširi prostore za izolaciju.

image

Prizor iz Šangaja

Hector Retamal

Kineski problem sličan je onaj kao u Hong Kongu – imaju relativno mali udio cijepljenih među starijim osobama, a veći dio populacije bio je nisko izložen širenju virusa, što sada značajno diže rizik smrtnosti.

Još je nejasno kako interpretirati informaciju da su kineske zdravstvene vlasti utvrdile novu mutaciju coronavirusa, različitu u odnosu na BA.1.1 omicron varijatne. Prema pisanju Global Timesa ta nova varijanta potvrđena je kod pacijenata sa srednjim oblikom bolesti oko 70 kilometara od Šangaja. Nova podvarijanta ne poklapa se s niti jednom drugom do sada pronađenom u Kini niti prijavljenoj u GISAID-, u kojem se prikupljaju međunarodni podaci.

Svih 25 milijuna stanovnika Šangaja trenutačno je pod nekim oblikom restrikcija, a u gradu Sanya u Hainan provinciji vlasti su prekinule sve oblike prijevoza kako bi zaustavile širenje zaraze.

image

Prizor iz Šangaja

Hector Retamal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:23