SMRT ZBOG LJUBOMORE

BRUTALNO UBOJSTVO: KAMERE SNIMILE POSLJEDNJE TRENUTKE ŽIVOTA ZVIJEZDE BRITANSKIH MODNIH PISTA Ubijen nakon svađe na Instagramu zbog djevojke

 
Harry Uzoka (lijevo), napadač na Uzoku na snimci nadzorne kamere (u sredini), George Koh (desno)

Harry Uzoka, 25-godišnja zvijezda britanskih modnih pista, upravo je bio dobio ulogu u filmu i s uzbuđenjem je čekao nastavak svoje karijere.

Bio je, tvrde njegovi prijatelji, uvijek spreman pomoći novim, mladim kolegama, omiljen u modnim krugovima, posebice onima koji su okupljali londonsku crnačku modnu scenu. Jedan od mladih, manje poznatih kolega, bio je George Koh, 24-godišnjak, koji ga je u siječnju ove godine izbo na smrt. Bilo je to ubojstvo koje je potreslo londonsku modnu scenu. George Koh, koji je na suđenju tvrdio da je to učinio u samoobrani, jučer je osuđen na sudu u Londonu.

Presreli ga naoružani

Uzokin život prekinut je zbog ljubomore u siječnju ove godine usred bijela dana na ulici u zapadnom Londonu gdje je stanovao. Tamo, u Shepherd’s Bushu, dvojica muškaraca su se našla nakon što su mjesto prethodno dogovorili na Instagramu. Obojica su bila naoružana. No, dok je Uzoka u ruci imao uteg, Koh je nosio dva noža. Fizički obračun bio je kulminacija svađe na Instagramu vezane za Uzokinu djevojku.

Koh je tog dana sa sobom poveo dva prijatelja. Zadnje Uzokine trenutke zabilježila je i ulična kamera. Uzoka je iskrvario na pločniku. Britanski sud od tužitelja je čuo kako su trojica napadača natjeravala Uzoku oko parkiranog automobila, a potom mu je Koh zario nož u srce. Ubo ga je tri puta.

Osim Koha, za ubojstvo je osuđen i Merse Dikanda (24) dok je Jonathan Okigbo (24) oslobođen optužbe za ubojstvo, ali je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja.

Tužitelj Richard Horwell na suđenju je tvrdio kako je Koh postao zaluđen Uzokom čija je karijera modela bila mnogo uspješnija. Horwell je rekao kako je Koh pokušavao oponašati Uzoku i sprijateljiti se s njegovim prijateljima.

I Koh je bio uspješan model. Radio je s poznatim dizajnerom Paulom Smithom i časopisom Hero, a njegova agencija je, sve do ožujka 2017., bio IMG Models, velika međunarodna modna firma.

Ipak, nije bio ni blizu tako omiljen kao Uzoku, koji je snimao za GQ, Mercedes i Zaru. Pojavljivao se u kampanjama G-Star Rawa, Everlanea i Levi’sa, a predstavljala ga je agencija Premier Model.

Snimka nadzorne kamere pokazala je kako su trojica napadača natjeravala Uzoku oko automobila, a potom mu je Koh zario nož u srce. Ubo ga je tri puta i ostavio da iskrvari

Spor oko djevojke

Prema Horwellu, nije se mnogo obazirao na Kohovo opsesivno ponašanje i nametanje. No, to se promijenilo nakon što je Koh, koji je također radio za velike modne kuće, primjerice Louis Vuitton, ustvrdio da je spavao s Uzokinom djevojkom.

Francuski model Annecetta Lafon svjedočila je na suđenju. London je posjetila u prosincu, mjesec dana prije ubojstva, a prenoćila je u Camdenu kod Koha, kojeg je poznavala s Instagrama. U razgovoru je spomenuo Uzoku ustvrdivši da su bili prijatelji dok nije spavao s njegovom djevojkom Ruby Campbell.

Kada je u siječnju Lafon ponovno posjetila London odsjela je kod Uzoke u Sheperd’s Bushu. Uzoka se, tvrdi, smijao na priču o Kohu te joj je pokazao Kohove isprike i poruke na Instagramu.

Međutim, nekoliko dana kasnije promijenio je mišljenje. Uzokin cimer, Seun Lawal, opisao je telefonski razgovor Uzoke i Koha 10. siječnja, dan prije tragedije. Koh je pokušavao isprovocirati Uzoku tvrdeći da se priča o tome da mu je oteo djevojku proširila na društvenim mrežama.

Idući dan Koh se s dvojicom kolega pojavio pred Uzokinim stanom te je smrtno ranjenog Uzoku ostavio da iskrvari na ulici.

Koh je na suđenju tvrdio da je Uzoka prvi postao agresivan te da ga je napao jer mu je spavao s djevojkom.

Oproštajno pismo

Koh tvrdi - iako je došao s dva noža i dvočlanom podrškom - da ga je izazvao na borbu iz ponosa te da je taj dan došao pred njegov stan kako bi razgovarali o svađi.

Koh je nošenje noža opravdavao riječima da se bojao za svoju sigurnost, a izvadio ih je iz torbe za slučaju da ih netko napadne na putu do Uzokinog stana. Uzoka i njegov cimer prvi su pokazali da imaju hladno oružje, a Koh je navodno želio smiriti situaciju. No, Uzoka je krenuo na njega, a on je potegao nož iz samoobrane. No, sud mu nije povjerovao.

Tragična smrt uspješnog modela izazvala je poplavu komentara u siječnju, ne samo Uzokinih obožavatelja već i nekih poznatih britanskih članova estrade.

Britanski portal Dazed objavio je oproštajno pismo Ayishat A. Akanbi, stilistice koja je s Uzokom surađivala profesionalno, ali su se i privatno družili.

“Za kreativnu crnačku zajednicu Harry nije bio samo model. Bio je živući primjer mogućeg.

Njegova bivša veza, s modelom Leomie Anderson, ovjekovječena na brojnim impresivnim fotografijama, dirala je crne žene na sve moguće načine. Gledati dvoje tamnoputih, uspješnih ljudi iz Londona zajedno u javnosti, zaljubljene - nažalost to je prizor koji rijetko susrećemo”, napisala je Akanbi.

Modna kuća Everlane na Twitteru je poručila da je Harry Uzoka bio dobra osoba s kojom je bilo uvijek zadovoljstvo raditi te da je bio mnogo više od onoga što se moglo vidjeti u modnim kampanjama.

Izricanje presude za njegove ubojice očekuje se polovicom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:53