INICIJATIVA IZ KOMISIJE

Bruxelles ima ideju za sve Europljane: ‘I vi možete uvesti sankcije Putinu! Jednostavno, manje se grijte‘

Drugi čovjek Europske komisije iznio je ideju kako svaki građanin Europske unije može ‘zapapriti‘ Putinu

Kontejner s nacrtanom kartom Sjevernog toka 2

 John MACDOUGALL/AFP

Prvi potpredsjednik Europske komisije, nizozemski socijalist Frans Timmermans, u Bruxellesu je u utorak iznio ideju kako bi Europljani mogli pomoći u borbi protiv Vladimira Putina.

Kako prenosi Guardian, Timmermans je ustvrdio da bi učinkovit način bio smanjiti temperaturu radijatora u domovima.

Kao argument navodi činjenicu da Rusija trenutno ima 40-postotni udio u opskrbi Europske unije plinom, a EU nastoji reducirati tu ovisnost s ciljem da do kraja godine smanji udio za dvije trećine, a da do 2030. u potpunosti prestane nabavljati plin od Moskve.

- Nije lako. Krvavo je teško, ali moguće je. Mi to možemo, i možemo to brzo, rekao je Timmermans.

- Sve što nam treba je hrabrost i odvažnost da stignemo do cilja. Ako je ikada bio trenutak za to, taj trenutak je sada. Koliko energije trošite je vaš izbor i vi možete odlučiti koliko ćemo biti snažni u našoj reakciji prema Rusiji, poručio je Timmermans.

Iako je glavnina dosadašnjih sankcija prema Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu bila donošena zajednički između Europe i SAD-a, kada je riječ o energetskom sektoru, Bruxelles nije spreman ići u korak s Washingtonom koji je u utorak najavio potpunu zabranu uvoza ruskih energenata. EU ima fazni plan prema kojemu bi do 2030. dokinula svoju ovisnost o moskovskim isporukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:41