ZAŠTITA OD PRIJETNJI

Bruxelles ima strategiju koja bi mogla dokrajčiti Ruse: ‘Ovako ćemo zaustaviti njih i njihove špijune!‘

Reakcija stiže nakon događaja koji su se dogodili u nizozemskom dijelu Sjevernog mora, sabotaža je jedva spriječena

Eksplozija Sjevernog toka, ruska podmornica, saboter, ilustrativna fotografija

 /Danish Defence/Upi/Profimedia/ Stian Lysberg Solum/Ntb Scanpix/Profimedia/ Profimedia/

Mađarski premijer Viktor Orbán nedavno je rekao da je potrebno ojačati europsku obrambenu dimenziju. EU to čini, ali bez Orbána, jer, eto, Mađarska nema mora pa ni mornarice.

U petak je Europska komisija donijela "Zajedničku komunikaciju o poboljšanoj strategiji pomorske sigurnosti EU" čiji je cilj osigurati miroljubivu upotrebu morâ i zaštititi pomorstvo od novih prijetnji. Strategija donesena 2014. godina je zastarjela. Ne toliko zbog onoga što u njoj piše koliko zbog događaja koji su je pregazili. Diverzija na plinovod Sjeverni tok u rujnu prošle godine otvorila je temu sigurnosti podvodne infrastrukture.

Sabotaža

"Rusija je proteklih mjeseci pokušala prikupiti obavještajne podatke za sabotažu ključne infrastrukture u nizozemskom dijelu Sjevernog mora", objavila je 20. veljače nizozemska vojna obavještajna agencija MIVD. "Kod vjetroelektrane na pučini Sjevernog mora otkriven je ruski brod koji je skenirao energetsku infrastrukturu", rekao je čelnik MIVD-a, general Jan Swillens. Plovilo su iz Sjevernog mora ispratili nizozemska mornarica i obalna straža prije nego što je sabotaža uspjela, dodao je.

Europska ekonomija ovisi o sigurnom i zaštićenom podmorju: 99 posto globalnog prijenosa podataka odvija se podmorskim kablovima. EK dijagnosticira nove i promjenjive prijetnje: sve izraženija geopolitička suparništva, klimatske promjene i degradacija morskog okoliša te hibridni i kibernetički napadi, što pokriva sadašnje rusko djelovanje u europskim vodama. Plutajući LNG terminali osobito su ranjiva infrastruktura.

"More je, uz zrak, svemir i kibernetički prostor, sve konfliktnije strateško područje. U vrijeme sve većih geopolitičkih suparništava EU mora naučiti kako pokazati moć i na moru", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Mjere Komisije

EK zbog toga donosi mjere kojima će se suprotstaviti toksičnom djelovanju ruske mornarice i njezinih špijunskih aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje terena za hibridno (realno, terorističko) djelovanje. Organizirat će se mornaričke vježbe na razini EU, jačaju se operacije obalnih straža u europskim morskim bazenima te potiče koordinacija pomorskih i zračnih snaga na određenim područjima uz suradnju s NATO-om. Ističe se i praćenje i zaštita kritične pomorske infrastrukture i brodova (uključujući putničke) od fizičkih i kibernetičkih prijetnji.

"Pomorska je dimenzija ključna za stratešku autonomiju EU jer blagostanje i sigurnost Unije i njezinih članica ovise o sigurnom i zaštićenom oceanu", rekao je Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:22