TRGOVINSKI SPORAZUM

Bruxelles optužuje London: ‘Opet kršite međunarodno pravo, nismo se tako dogovorili‘

Razdoblje u kojem je Velika Britanija bila izuzeta iz provjera na irskoj granici ističe krajem ožujka, a ministri su period htjeli produljiti
Bivši glavni pregovarač David Frost i premijer Boris Johnson tijekom potpisivanja trgovinskog sporazuma
 Leon Neal/AFP

Europska komisija je po drugi puta optužila britansku vladu za kršenje međunarodnog prava nakon što su britanski ministri rekli da će Ujedinjeno Kraljevstvo djelovati jednostrano produljivanjem perioda odgode provjera na granici kako bi poduzećima dali vremena da se prilagode pravilima nakon Brexita.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Komisije, rekao je da potez kojim bi roba koja dolazi iz Velike Britanije bila izuzeta od provjera ''krši Sporazum o povlačenju''.

- Ovo je drugi put da je vlada Velike Britanije prekršila međunarodno pravo. Također, ovo predstavlja jasan odmak od konstruktivnog pristupa kakav je prevladavao do sada, naveo je izjavi.

Ministar za Sjevernu Irsku Bernard Lewis je u Donjem domu britanskog parlamenta u srijedu najavio ''novi operativni plan'' za slanje robe iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku. Velika Britanija je zatražila dvogodišnje produljenje perioda ''mirovanja'' za granične provjere robe koja prelazi Irsko more, uključujući hranu, biljke i lijekove. Bruxelles se opirao prijedlogu produljenja perioda odgađanja graničnih kontrola. Lewis je izjavio da vlada mora djelovati kako bi zaštitila interese Sjeverne Irske i zadržala ''zalihe na policama''.

'Napravit ćemo niz privremenih operativnih koraka koji odražavaju jednostavnu stvarnost da je za nastavak pregovora s EU-om potrebno više vremena za prilagodbu i provedbu novih zahtjeva', rekao je.

Sjeverna Irska ostala je dio jedinstvenog tržišta EU kako bi se izbjegla tvrda granica s Republikom Irskom. Proizvodi koji dolaze iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku podliježu uvoznim postupcima EU. Razdoblje izbjegavanja tih provjera ističe krajem ožujka.

Potpredsjednik Europske komisije rekao je da će EU odgovoriti u skladu s ''pravnim sredstvima'' utvrđenim protokolom i širim sporazumom o Brexitu.

Nakon poziva u srijedu navečer između Šefčoviča i Davida Frosta - bivšeg glavnog britanskog pregovarača, a sada ministra koji je odgovoran za odnose s EU - glasnogovornik britanske vlade rekao je da je Frost tijekom poziva naglasio kako je produljenje potrebno iz ''operativnih razloga''. Rekao je da su takve mjere već korištene ''u drugim međunarodnim trgovinskim aranžmanima''. Postupili smo u potpunosti u skladu s namjerom da obveze iz Protokola izvršavamo u dobroj vjeri''.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da je potez vlade Velike Britanije očito potkopao njezinu predanost provedbi protokola i opisao jednostranu odluku ''beskorisnom". Prva ministrica Sjeverne Irske Arlene Foster (DUP) pozdravila je potez vlade i rekla da je EU odbila riješiti pitanje koje bi nam "stvorilo ogromnu količinu problema u našim lukama". Međutim, njezina zamjenica iz stranke Sinn Fein, Michelle O'Neill, opisala je vladinu odluku kao "još jedan jednostrani pokušaj nadjačavanja dogovorenog".

Ono na što bi svi trebali biti usredotočeni je postizanje dogovora kako bi se pronašla rješenja za neriješena pitanja, ali vrlo je jasno da se mora raditi na protokolu.

Granica na irskom otoku bila je sporna i tijekom pregovora o trgovinskom sporazumu. U rujnu 2020. Bruxelles je optužio London da će prekršiti međunarodno pravo nakon što su ministri ponovno pokušali prijeći preko dijelova sporazuma o povlačenju zbog koji je stupio na snagu 31. siječnja 2020. godine. I tada su ministri pokušali izmijeniti odredbe vezane za irski protokol i uvesti zakon koji je prema riječima Downing Streetu trebao zaštiti unutrašnje tržište. Od stupanja na snagu sporazuma o povlačenju Britanija je ostala dio jedinstvenog tržišta EU, a konačni trgovinski sporazum je sklopljen 24. prosinca 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:32