PORUKE BEOGRADU

BRUXELLES OZBILJNO ZABRINUT 'Srbija se ponaša jako opasno, možda vratimo vizni režim za ulazak u EU za njihove građane'

 REUTERS

Europska unija je ozbiljno zabrinuta ponašanjem Srbije koja zbog političkih razloga ukida vize državljanima trećih država i time otežava borbu protiv ilegalnih migracija u regiji zapadnog Balkana i u Europskoj uniji. To su rekli Jutarnjem listu diplomatski izvori u Bruxellesu, spomenuvši primjer sve većeg broja državljana Irana koji u Srbiji, nakon ukidanja viza, dolaze kao turisti, ali potom kreću preko Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

“Ovakvo ponašanje Srbije je neprimjereno i opasno. Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU, rekao nam je jedan diplomat EU. Isti izvori kažu da takvo ukidanje viza može biti dio kampanje Srbije da nagradi države koje nisu priznale neovisnost Kosova.

Zabrinutost

Iako do sada EU službeno nije reagirao zbog ovakvog ponašanja Srbije, očekuje se da bi sljedeći tjedan, na sastanku Vijeća općih poslova EU, u zaključcima za proširenje i zapadni Balkan mogla biti upućena kritika za to i izražavanje zabrinutosti od strane Unije.

U nacrtu tih zaključaka u koje je Jutarnji list imao uvid piše da “Vijeće poziva Srbiju da se suzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, oko čega je nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o viznoj liberalizaciji s određenim trećim državama, izazvalo zabrinutost”.

Europska unija nije niti do sada bila općenito sretna što se Srbija u vanjskoj politici uopće ne približava stavovima EU, kao što bi se inače očekivalo od države sa statusom kandidata koja pregovara o članstvu. Ali EU je tolerirao takvo ponašanje Srbije, pogotovo oko odnosa s Rusijom. Politika “i EU i Rusija” nastavlja se od strane Srbije iako, kako primjećuju diplomati u Bruxellesu, to uglavnom znači da je Srbija na strani Rusije, ne podržava niti jedan zajednički stav EU prema Rusiji, pa ni sankcije, dok pregovara o članstvu u EU. Ali u vanjskoj politici Srbije za EU sve problematičnija postaje i potpora koju Srbija pruža raznim trećim državama, uključujući i onima koje imaju ozbiljnih problema s kršenjem ljudskih prava, u tijelima UN-a i drugim gdje ona ne slijedi politiku Europske unije.

Suradnja

U zaključcima sa sljedećeg ministarskog sastanka EU će se ponoviti poziv Srbiji da se “progresivno svrsta sa zajedničkom EU vanjskom i sigurnosnom politikom, u skladu s pregovaračkim okvirom, i preokrene trenutni trend koji je u padu pod hitno”.

I države regije zapadnog Balkana, pogotovo Makedonija, Crna Gora i Albanija, nisu sretne ponašanjem Europske unije koja stalno poziva da se države regije priklone vanjskoj politici EU, ali ne nagrađuje one koje to čine dok s druge strane najviše pomaže Srbiji koja to ne čini. EU će pozvati Srbiji kao i druge države zapadnog Balkana da nastave regionalnu suradnju i gradnju dobrosusjedskih odnosa. U slučaju Srbije to se najviše odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom što je i glavni uvjet za napredak u pregovorima o članstvu u EU. Od Srbije će se tražiti i hitne mjere kako bi se popravilo stanje medija. Iako Srbija napreduje u pristupnim pregovorima, postoji zabrinutost EU oko nekih ključnih pitanja oko kojih u Srbiji nema napretka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:13