VELIKA BRITANIJA

Bruxelles se boji euroskeptičnog šefa diplomacije u novoj vladi

U Bruxellesu se ipak nadaju da će koalicija s liberalima ublažiti tradicionalni torijevski euroskepticizam
 AFP

LONDON - Europski lideri sa skepsom gledaju na Downing Street i politiku buduće vlade prema EU, posebice s obzirom na to da je novi ministar vanjskih poslova William Hague poznati euroskeptik. “Britanski odnos prema EU promijenio se s našim izborom”, pisao je Hague još prije izbora u nacrtu konzervativne politike prema Europi.

Desničarsko krilo

Ipak, u Bruxellesu se nadaju da će koalicija s liberalima ublažiti tradicionalni torijevski euroskepticizam te uspjeti utišati desničarsko krilo stranke.

- Ono čemu se nadam jest da će britanski premijer, naravno, braniti nacionalne interese u europskom okviru - rekao je Barroso. No, nije sigurno koliko će daleko Cameron ići u obrani nacionalnih interesa, posebice sada kada su liberalni demokrati dio vlade.

Konzervativci imaju snažnu euroskeptičnu tradiciju, protivili su se Lisabonskom sporazumu, protive se uvođenju eura, ne žele da Britanija pristane na daljnju centralizaciju EU bez referenduma i to su uspjeli dogovoriti kao zajedničku politiku vlade s liberalima iako se njihov lider, a sada zamjenik premijera Nick Clegg zalagao upravo za suprotnu politiku.

Aktivna politika

Neki komentatori sada predviđaju da bi Cameron mogao vratiti konzervativce u Europsku pučku stranku (EPP), iz koje su izašli prije dvije godine kako bi osnovali euroskeptični blok, koji je Clegg tijekom kampanje opisao kao “skupinu luđaka, antisemita, homofoba, ljudi koji negiraju postojanje klimatskih promjena”.

Riječ je bila o potezu koji nije podržavao ni Hague, koji je EU volio nazivati premoćnom i nedemokratskom, ali koji je posljednjih godina ublažio antieuropsku retoriku. Sada bi Hague mogao biti glavni pregovarač o povratku konzervativaca u EPP jer Cameron si, ako uistinu želi voditi “aktivnu i aktivističku” politiku u EU, više ne može priuštiti da bude izvan najveće europske stranke desnog centra, koja na redovitim sastancima okuplja i 14 šefova država i vlada EU te 13 povjerenika EU.

Prema nekim procjenama, upravo posve suprotni stavovi prema EU mogli bi biti najveći problem za novu koalicijsku vladu, koja je jučer održala i prvi sastanak.

- Prošlo je dobro. Bio sam oduševljen osjećajem partnerstva i zajedničkih ciljeva - rekao je ministar obrazovanja Michael Gove nakon što je za zajednički stol sjelo 18 konzervativnih i pet liberalnih članova kabineta.

Modernizacija stranke

- Bilo je kao da smo radili zajedno godinama - rekao je bivši čelnik Konzervativne stranke, sada ministar rada i mirovina Iain Duncan Smith.

No, ispod površine, tvrde britanski mediji, ipak postoji nezadovoljstvo. Guardian piše kako se sada čini da je Cameronu zapravo bilo u interesu da nitko ne dobije većinu u parlamentu kako bi ušao u koaliciju s liberalima i dobio izgovor da stranku napokon modernizira kao što je oduvijek želio i da zauzme politički centar.

Telegraph piše da je u desnom krilu stranke već počelo nezadovoljstvo zbog mišljenja da je Cameron previše popustio Cleggu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:04