PROBLEMATIČNI ODNOSI

Bruxelles: Srbija će zbog Kosova dulje čekati na pregovore o članstvu s EU

 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Srbija će zbog problematičnih odnosa s Kosovom morati dulje čekati na pregovore o članstvu s Europskom unijom, ocijenili su u utorak diplomati u Bruxellesu.

U svom godišnjem izvješću o zemljama kandidatima za EU, koje se očekuje u srijedu, Europska komisija će najvjerojatnije poručiti da ta bivša jugoslavenska republika nije dovoljno učinila na poboljšanju odnosa sa svojom bivšom pokrajinom od kada je u ožujku dobila status zemlje kandidatkinje.

Srbija je učinila puno kako bi se riješila reputacije izopćenika na Balkanu, s obzirom na njezinu središnju ulogu u krvavim ratovima koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije. Preobrazila je gospodarstvo i institucije, uhitila sve ratne zločince, ali je napetosti s Kosovom, nakon odcjepljenja od Beograda 2008., sputavaju na putu prema EU, ističe Reuters.

Kosovo je priznalo više od 90 zemalja, uključujući SAD i 22 zemlje EU-a. Beograd, koji je pod snažnim pritiskom Bruxellesa da poboljša svoju suradnju s Prištinom na područjima poput trgovine, državnih institucija i sigurnosti, tvrdi da to nikada neće učiniti.

"Srbija neće dobiti preporuku glede pristupnih pregovora, to još nije na stolu", kazao je europski diplomat koji je želio ostati anoniman.

Napredak Makedonije na putu prema EU je zapeo zbog spora s Grčkom oko imena, Crna Gora je tek otvorila pristupne pregovore, a BiH i Albanija su još udaljenije od EU perspektive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:05