PRVO SLUŽENO PUTOVANJE

Bruxelles: Srbija mora pokazati suradnju sa susjedima te nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa s Kosovom

 AP

BRUXELLES - Kontroverzni novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravi danas u Bruxellesu na svom prvom službenom putovanju otkad je inauguriran.

U EU će Nikolića primiti na najvišoj razini. Sastat će se s predsjednikom Europskog Vijeća Hermanom van Rompuyom, predsjednikom Europske Komisije Joseom Manuelom Barrosom te visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

EU nije priželjkivala pobjedu Nikolića na izborima u Srbiji već je neslužbeno podupirala Borisa Tadića. No sada u EU kažu da su spremni surađivati sa Nikolićem, ali očekuju od njega da pokaže privrženost putu Srbije prema EU, suradnji i pomirenju sa susjedima te nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Nikolićeve izjave o tome da je “Vukovar bio Srpski grad te da se hrvati nemaju što tamo vratiti” i da u Srbrenici “nije bilo genocida” nisu ostale nazapažene u Bruxellesu.

Poručili su mu iz EU da “nitko nema pravo prekrajati povijest, a zločin u Srebrenici je genocid”.

Ipak to nije bila prepreka da EU na inauguraciji u Beogradu, koju su bojkotirali čelnici svih država regije osim Crne gore, šalje povjerenika za prošienje Štefana Fulea te da mu danas prirede doček na najvišoj razini u Bruxellesu.

U EU kažu da je sastanak sa Nikolićem prilika da Bruxelles njemu prenese stavove EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:52