ORBAN SE POVUKAO!

Budimpešta slavi pobjedu nad ‘najnasilnijom i najciničnijom‘ vladom Europe: ‘Ovo je početak!‘

Tisuće ljudi prosvjedovale su protiv planova vlade da se otvori mađarska podružnica kineskog sveučilišta
 Ferenc Isza

- Prepustit ćemo narodu Budimpešte da odluči na referendumu žele li Sveučilište Fudan kad će se znati uvjeti projekta - rekao je Gergely Gulyás, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbána za mrežnu stranicu Mandiner.

- Ne želimo učiniti nešto "dobro" protiv volje ljudi, uključujući stanovništvo Budimpešte - rekao je Gulyás za Mandiner. I tako priznao poraz vlasti u sukobu s glavnim gradom koji vodi opozicijski gradonačelnik Gergely Karácsony. Što je još jedna u nizu potvrda da je Orbán običan populistički kalkulant koji se povlači čim nastupi jači pritisak. I svojim posilnima prepušta da javnosti obznanjuju političke poraze.

Tisuće Mađara prosvjedovale su u subotu protiv planova nacionalističke vlade premijera Viktora Orbana da se otvori mađarska podružnica kineskog Sveučilišta Fudan, objavile su agencije.

image
Ferenc Isza

Riječ je o Sveučilištu koje je 2019. godine promijenilo temeljnu povelju iz koje je izbrisana fraza “sloboda mišljenja”, a dodana referencija na apsolutno vodstvo Komunističke partije. Građani su ljutiti zbog toga što bi instituciju, koju, dakle, kontrolira Kineska komunistička partija, trebali financirati mađarski porezni obveznici, a cijena se kreće oko dvije milijarde dolara što bi bilo financirano kineskim zajmom. Ne ulaganjem. Prosvjednici su izrazili bijes zbog mjesta budućeg sveučilišta u Budimpešti na kojem se planirala gradnja jeftinih domova za studente. Karácsony je na skupu podsjetio je da je 2018. godine iz države izbačeno Srednjoeuropsko sveučilište koje je osnovao američki filantrop George Soros i na političko preuzimanje budimpeštanskog Sveučilišta za kazališne i filmske umjetnosti 2020. godine.

"To dokazuje da snaga zajednice može natjerati čak i europsku najnasilniju, najciničniju i najegoističniju vladu da se povuče", rekao je Karácsony dodajući da je ovo "prva pobjeda".

image
Ferenc Isza

U ovom slučaju postoje barem dva važna razloga zbog kojih je mađarski samovladar ustupio. Prvi je otvorena pobuna javnosti protiv njegove samovolje koja dobiva sve veći zamah, a uz to nema alata kojima bi zaustavio promjene imena ulica. Karácsony je u kvartu, gdje je trebao izrasti odvjetak kineskog sveučilišta, ulicama dao nova imena. Pa bi adresa komunističkog kampusa bila na lokaciji ulice Dalaj Lame, duhovnog vođe tibetanskog budizma kojeg Peking smatra opasnim separatistom i koji je u izbjeglištvu u Indiji. Ili, još strašnije, u ulici “Ujgurskih mučenika”, pa “Slobodnog Hong Konga”. Mudar potez vodstva Budimpešte. Orbán je svjestan da su oporbene stranke odlučne da ga na izborima sljedeće godine sruše s vlasti i da su pripravne pristati na teške kompromise, pa tako i na podršku Jobbika, radikalno desne stranke. Čelnik vladajuće stranke Fidesz je, po drugom dolasku na vlast 2010. godine, promijenio izborni sustav pa se u izravno biraju zastupnici po modelu “tko skupi više glasova pobjednik” a ne tko osvoji više od pola glasova. U takvim uvjetima na ruku mu je išla razmrvljenost opozicije. Udružena opozicija će pobijediti na većini izbornih mjesta. Posebno u gradskim sredinama gdje je podrška Fideszu niska. Iz sličnog je razloga mađarski premijer 2017. godine, također prije izbora, odustao od kandidatura Budimpešte za domaćinstvo Olimpijskih igara. Jer se javnost u glavnom gradu tome burno suprotstavila.

image
Viktor Orban
Johanna Geron

Drugi je razlog istupanje Litve iz inicijative “17+1”, koja je zaživjela u Mađarskoj, ali se u protekle dvije godine nasukala na zaoštrenoj politici EU prema Narodnoj Republici Kini. Orbán zna da ne smije biti neosporni protivnik stavova iz Bruxellesa jer bi mu se moglo dogoditi da se nađe pod udarom najopasnije mjere, ukidanja prava pristupa europskim fondovima. Dodatni je problem što Fidesz više nije dijelom frakcije Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu pa je sada gotovo bez utjecaja u tom tijelu. Zato sada traži izlazni scenarij kojim će premostiti razdoblje do nakon izbora, a zatim se karte nanovo slažu. Peking će, vjerojatno, razumjeti njegove razloge i pričekati. Ipak je to višetisućljetno kraljevstvo koje ima vremena. Konačno, mađarski je premijer prije koji tjedan blokirao zajedničku izjavu EU o stanju sloboda u Hong Kongu. Takvog se saveznika ne napušta. Iako je ambasada u Budimpešti negativno ocijenila prosvjede.

Gradonačelnik Karácsony je odlučio igrati mudro pa je rekao u subotu okupljenima pred parlamentom da prosvjed nije usmjeren protiv Kine ili Kineza, nego protiv Orbánovog ograničavanja akademskih sloboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:22