CRNE PROGNOZE

Buduća direktorica CDC-a očekuje u Americi 500.000 umrlih od covida do sredine veljače

Mračno predviđanje dolazi nakon još jednog užasnog tjedna u Sjedinjenim Državama
 Jim Watson/AFP

Prvi mjesec administracije Joea Bidena mogao bi biti najsmrtonosnije razdoblje u pandemiji covida-19 u zemlji, upozorila je jedna od njegovih najviših dužnosnica.

Rochelle Walensky, koja je nominirana za direktoricu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), očekuje da će do sredine veljače broj mrtvih u zemlji od posljedica covida-19 narasti na 500.000. To bi bio rast od oko 100.000 u samo nekoliko tjedana budući da je broj potvrđenih smrti u ponedjeljak bio nešto manji od 400.000.

"Do sredine veljače očekujemo pola milijuna smrti u zemlji", rekla je ona u emisiji CBS-a "Face the Nation" u nedjelju.

Mračno predviđanje dolazi nakon još jednog užasnog tjedna u Sjedinjenim Državama, sa sedmodnevnim prosjekom više od 3300 novih smrtnih slučajeva. Zadnji brojevi odražavaju porast broja zaraza i hospitalizacija u više država, uključujući Alabamu, Arizonu, Kaliforniju i Floridu.

"A još nismo vidjeli posljedice putovanja za blagdane...", rekla je Walensky. "Dakle, da, mislim da su pred nama i dalje mračni tjedni."

Walensky je trenutačno na čelu odjela za infektivne bolesti opće bolnice u Massachusettsu.

Odlazeći direktor CDC-a Robert Redfield uputio je slično upozorenje tijekom vikenda, rekavši za NPR da će zemlja "uskoro biti u najgoroj" fazi pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:59