YOSHIHIDE SUGA

Budući premijer Japana je sin farmera koji uzgaja jagode, svi ga vide kao čimbenika stabilnosti

Očekuje se da će Suga u srijedu lako dobiti potporu u parlamentu kako bi postao novi šef vlade i zamijenio Abea
Yoshihide Suga
 Eugene Hoshiko

 Yoshihide Suga postao je u ponedjeljak novi čelnik vladajuće japanske Stranke liberalnih demokrata (LDP) te će gotovo sigurno zamijeniti Shinzoa Abea na dužnosti premijera.

Suga je dobio 377 od 534 važećih glasova zastupnika LDP-a i regionalnih predstavnika. Iza sebe je ostavio bivšeg ministra obrane Shigerua Ishibu i Fumia Kishide, šefa LDP-a za politiku.

Očekuje se da će Suga u srijedu lako dobiti potporu u parlamentu kako bi postao novi šef vlade i zamijenio Abea koji je dao ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Na 71-godišnjeg vladinog savjetnika i glasnogovornika se gleda kao na čimbenika stabilnosti koji će nastaviti politiku svog prethodnika.

image
Yoshihide Suga i Shinzo Abe
Str

Ishiba, koji je popularniji u cijelom Japanu nego u vlastitoj stranci, osvojio je samo 68 glasova, a Kishida 89.
Suga je sin farmera koji uzgaja jagode i odrastao je u sjevernoj regiji Akiti. Problemi koji muče ruralna područja, poput depopulacije, bit će među njegovim prioritetima.

Kao premijer suočit će se s brojnim izazovima, uključujući obuzdavanje pandemije koronavirusa i ozdravljenje trećeg gospodarstva u svijetu koje je i prije pandemije bilo u recesiji.

image
Yoshihide Suga
Charly Triballeau
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2020 17:51