REGIONALNI EKSKLUZIV

BUDUĆI SRPSKI PREMIJER ZA GLOBUS Aleksandar Vučić: 'Stvaram novu Srbiju. Trebat će mi pomoć Hrvata'

Najmoćniji srpski političar, potpredsjednik Vlade i šef Srpske napredne stranke, primio je Globusova novinara u svom kabinetu i iznio mu plan za pobjedu na izborima 16. ožujka i preuzimanje premijerske palice
Serbia's deputy Prime minister Aleksandar Vucic speaks during a press conference on January 14, 2014 in Belgrade after Serbian police arrested two former intelligence officers suspected of involvement in the murder of journalist. Slavko Curuvija, a fierce critic of late strongman Slobodan Milosevic, was killed in front of his home in central Belgrade by unknown gunmen on the Orthodox Easter in April 1999, during NATO's bombing campaign against the former Yugoslavia over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

U Srbiji, i u vezi sa Srbijom, proteklih su se dana dogodile dvije vrlo važne stvari koje će, sasvim sigurno, rezultirati posljedicama i na šire odnose u regiji. Prvo, Srbija je (21. siječnja u Bruxellesu) i formalno započela pristupne pregovore o članstvu u Europskoj Uniji. Očekuje se, bude li sve išlo po planu (u što, naravno, nitko ne može unaprijed biti siguran), da ti pregovori budu privedeni kraju oko 2018., tako da bi Srbija mogla postati punopravnom članicom EU oko 2020, piše Globus.

I drugo, najmoćniji čovjek u Srbiji - Aleksandar Vučić, aktualni prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik Srpske napredne stranke, uvjerljivo najjače u toj zemlji – napokon je prelomio i donio odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati istoga dana (16. ožujka) kad i izbori za beogradski parlament (tj. za Skupštinu grada Beograda).

Nikolić odlučio: Izbori u Srbiji održat će se 16.3.

Nakon mog četverodnevnog boravka u Beogradu i pomnog praćenja političke situacije sastao sam se s Aleksandrom Vučićem u njegovu uredu u Vladi Srbije, na doručku u ponedjeljak u 8.30 ujutro. Pola službenika Vlade još nije ni ušlo u zgradu u Nemanjinoj, a on je već sjedio u svojoj kancelariji, telefonirao i gledao jutarnje vijesti na pojedinim beogradskim TV-kanalima.

Prije samog doručka razgovarali smo točno tri četvrt sata.

Kako se u ovome trenutku osjećate? Sretno, usamljeno, zabrinuto...?

- Kad me već pitate, sve pomalo. I jedno i drugo i treće. Mogu vam to i objasniti.

Prvo, sretan sam zato jer, radim ono što volim, i činim ono što mislim da je dobro.

Usamljen sam zato jer što god uradio, i kako god uradio, svi ili dobar dio javnosti bit će protiv tebe.

A zabrinutost je, mislim, nešto što treba postojati kod svakog normalnog i razumnog čovjeka, koji zna u kakvoj se situaciji nalazimo, što je sve pred nama i koliko imamo problema, koliko prepreka...

Naposljetku, potpuno sam uvjeren da samo zabrinuti ljudi mogu donijeti bilo kakav progres. A oni koji nisu zabrinuti i koji s lagodnošću i lakoćom gledaju na buduće dane objektivno se i ne mogu suočiti s teškim izazovima koji su pred nama.

U Beogradu sam već nekoliko dana. Vidio sam da je u Srbiji postojala osobito velika napetost uoči vaše odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora. A to je - »faktor Rusi«. Zapad se, očito, nije protivio izborima, međutim bilo je napeto oko Rusa. Tri noći uzastopce vodili ste s njima teške razgovore...

- Ne znam da li tri noći, ali više dana razgovarao sam s različitim predstavnicima Ruske Federacije.

S kojima konkretno?

- Ne bih govorio o tome. Jednostavno ne bi bilo fer, jer da su to bili javni razgovori, onda biste te dužnosnike i vidjeli.

Razgovarali smo o izborima, ali razgovaralo se i o njihovim ulaganjima u Srbiju, o investicijama; potpuno razumijem tu potrebu da netko zaštiti svoj kapital i svoju imovinu. Jednako kao što odlično razumijem i potrebu Srbije da i pred Zapadom i pred Rusima, pred svima, na jasan način kaže da mi odlučujemo o našim unutarnjim pitanjima.

Jesu li Rusi doista bili protiv toga da u ovome trenutku raspišete parlamentarne izbore?

- Ne bih se o tome izjašnjavao. Zato što sam u situaciji do ponajprije vodim računa o interesima svoje zemlje, a ne o nakladi vaših ili bilo čijih novina.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:50