STOLTENBERG U KIJEVU

‘Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Sad je glavni cilj osigurati pobjedu nad Rusijom‘

Volodimir Zelenski svom gostu rekao je kako je vrijeme da Savez ponudi Ukrajini članstvo i više oružja u borbi protiv Rusije

Jens Stoltenberg s Volodimirom Zelenskim u Kijevu

 Handout/AFP

Ukrajinska budućnost je u NATO-u, poručio je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg u četvrtak za prvog posjeta Kijevu od početka ruske agresije koju je sad najvažnije pobijediti, a o članstvu će se razgovarati na samitu u srpnju.

"Budućnost Ukrajine je u euroatlantskoj obitelji, budućnost Ukrajine je u NATO-u. Istodobno, glavni cilj Sjevernoatlantskog saveza i njegovih saveznica je osigurati da Ukrajina pobijedi", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare uz ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Glavni tajnik obećao je kontinuiranu vojnu potporu Ukrajini. Podsjetio je da su dosad saveznice iz NATO-a uvježbavale desetke tisuća ukrajinskih vojnika i pružile 65 milijardi eura vojne pomoći, dodaje Reuters.

"NATO je uz vas danas, sutra i koliko god bude trebalo", rekao je Stoltenberg i zatim pozvao Zelenskog na samit NATO-a koji će se održati u Vilniusu, litavskoj prijestolnici u srpnju.

Zelenski je svom gostu rekao kako je vrijeme da Savez ponudi Ukrajini članstvo i više oružja u borbi protiv Rusije.

Današnja poruka glavnog tajnika lako bi mogla razbjesniti Kremlj koji je ranije u četvrtak komentirao kako je upravo sprečavanje ulaska Ukrajine u NATO jedan od glavnih ciljeva njihove "specijalne vojne operacije", što je izraz koji Rusija redovito koristi za invaziju na susjednu zemlju započetu prije 14 mjeseci.

Zelenski je izrazio očekivanje da će NATO-ov samit u Vilnius biti "povijesni" i zahvalio na "pozivnici za sudjelovanje" na samitu, ali i pozivu u članstvo.

"Nema objektivne zapreke političkoj odluci da se Ukrajina pozove u Savez sad kad većina ljudi u zemljama NATO-a i većina Ukrajinaca podupire pristup, zato je vrijeme da se donesu takve odluke", rekao je.

Poručio je da Ukrajini treba još oružja jer svako kašnjenje izaziva više smrti.

Ukrajina je najavila kandidaturu za NATO u rujnu pošto je Kremlj anektirao četiri ukrajinske regije koje je ruska vojska okupirala.

Kremlj je u četvrtak ponovio na konferenciji za novinare da se Moskva protiv prijemu Ukrajine u NATO.

"To bi bila ozbiljna, velika prijetnja sigurnosti naše zemlje", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva smatra NATO neprijateljskim vojnim savezom koji je sklon uplitanju u ono što ona vidi svojom sferom utjecaja. Ukrajina je stekla samostalnost od Sovjetskog Saveza predvođenog Rusijom 1991.

Stoltenbergov posjet događa se u vrijeme kad je gotovo 14 mjeseci duga ruska invazija na prekretnici. Od 24. veljače 2022. ubijene su tisuće ljudi, protjerani milijuni, uništeni gradovi i opustošeno ukrajinsko gospodarstvo. NATO je podržao Ukrajinu, a države članice šalju oružje, ali ne i vojne snage.

Nakon duge zime i slabog ruskog napredovanja, Ukrajina se nada početi protuofenzivu idućih tjedana ili mjeseci i njome vratiti okupirana područja.

Stoltenberg je posjetio Kijev dan prije sastanka na kojem se sastaju predstavnici Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein gdje će razgovarati o novim isporukama oružja Ukrajini.

Danska i Nizozemska objavile su u četvrtak da će Ukrajini zajedno donirati 14 tenkova Leopard 2. U srijedu je Washington najavio 325 milijuna dolara nove vojne pomoći Ukrajini, što uključuje visoko mobilne topničke raketne sustave (HIMARS), napredne projektile i protutenkovske projektile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:33