NESTAŠICA STRUJE

Buenos Aires uslijed toplinskog vala ostao bez struje; temperature išle preko 40 stupnjeva

Distributeri električne energije izvijestli su o nestanku struke zbog visoke potražnje za energijom zbog rashlađivanja domova i ureda

Ljudi u Buenos Airesu čekaju u redu za cjepivo

 Alejandro Pagni/AFP

Glavni grad Argentine, Buenos Aires, u utorak je pogodila velika nestašica električne energije zbog čega su tisuće kućanstava ostala bez struje uslijed toplinskog vala i temperatura koje su se penjale i iznad 40 stupnjeva Celzijusa, među najvišim u svijetu.

Distributeri električne energije Edenor i Edesur izvijestli su o nestanku struke zbog toga što su visoke temperature izazvale porast potražnje za energijom u svrhu rashlađivanja domova i ureda.

Nacionalno regulatorno tijelo za električnu energiju (ENRE) reklo je da je nestanak struje pogodio 700.000 osoba u području Buenos Airesa. Oko 43.400 kupaca Edesura ostalo je bez struje nakon što su kvarovi visokonaponskih vodova pogodili dvije njihove trafostanice.

AySA, koja opskrbljuje Buenos Aires vodom, zatražila je od stanovnika da optimiziraju korištenje vode jer je nestanak struje također pogodio njihov sustav za pročišćavanje.

Očekuje se da će se visoke temperature nastaviti kroz tjedan s vrhuncima blizu 40 stupnjeva Celzijusa, prema Nacionalnom meteorološkom servisu (SMN).

"SMN je izdao upozorenje u očekivanju ekstremnog vala vrućine ovaj tjedan, s temperaturama koje bi mogle doseći 41 stupanj Celzijus u području koncesije", rekao je Edesur u emailu kojeg je poslao svojim kupcima. "Radimo na tome da osnažimo svoju mrežu uslijed rastuće potražnje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:21