PET SATI LETA

Bugari zabranili prelet zrakoplova u kojemu je bio Lavrov: ‘On smije, ali ta žena s njim ne može!‘

Ona je komentirala da je odluka ‘opasna glupost nekog šaljivdžije u strukturama vlasti u Bugarskoj‘

Sergej Lavrov u Skoplju

 Sebastian Gollnow/Afp

Dolazak ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova na sastanak ministara vanjskih poslova OESS-a u četvrtak u Sjevernu Makedoniju izazvao je prijepore među članicama. Ukrajina, Poljska te baltičke zemlje otkazale su sudjelovanje, a o potezu Bugarske još dugo će se pričati.

Naime, zrakoplov kojim je Lavrov doputovao u Skoplje nadlijetao je zračni prostor Turske i Grčke, a ne Bugarske, javljaju ruski mediji. Ruta leta morala je biti produžena zbog odbijanja bugarskih vlasti da dopuste prelet zrakoplova u kojem je bila glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova. Let je trajao više od pet sati, piše Reuters.

image

Marija Zaharova

Russian Foreign Ministry/Anadolu Agency Via Afp

Naime, u bilješci bugarskog ministarstva vanjskih poslova, koju su ruski mediji dobili na uvid, navodi se da je dopuštenje za sudjelovanje na sastanku u Skoplju dano ministru Lavrovu i njegovoj delegaciji, ali da se dopuštenje ne odnosi na Mariju Zaharovu, koja se nalazi na popisu sankcioniranih osoba EU-a, prenose makedonski mediji.

Zaharova je na Telegramu komentirala da je odluka ‘opasna glupost nekog šaljivdžije u strukturama vlasti u Bugarskoj‘. Ona tvrdi da je jedna država prvi put u povijesti zabranila prelet zrakoplova zbog jedne osobe, jer je ruskom zrakoplovu bio dopušten prelet preko bugarskog zračnog prostora.

Sudjelovanje ruskog ministra vanjskih poslova bilo je neizvjesno zbog međunarodnih sankcija protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, no nakon što je Bugarska rekla da će otvoriti svoje nebo i dopustiti prelet zrakoplova ruske vlade, a EU poručila da to nije kršenje sankcija, Moskva je potvrdila da Lavrov dolazi u Skoplje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov bugarski je stav nazvao ‘apsurdnim i glupim‘.

Također, Zaharova je sugerirala da bi Rusija mogla primijeniti slične zabrane preleta za ‘tisuće dužnosnika NATO-a‘ i optužila Bugarsku za stvaranje ‘opasnog presedana‘.

image

Sergej Lavrov u Skoplju

Sebastian Gollnow/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:46