NEMA JEFTINO

BUGARI ŽELE NOVE AMERIČKE F-16-ice, ALI CIJENA BI IH MOGLA OHLADITI Osam borbenih aviona s paketom opreme i naoružanja košta 1,7 milijardi dolara!

 
F-16 Viper
 Profimedia, Zuma Press - News

Američki State Department u ponedjeljak je odobrio zahtjev bugarske vlade za kupnjom osam novih F-16 Block 70/72 borbenih aviona, zajedno s paketom opreme i naoružanja, a sve po cijeni od 1,67 milijardi dolara, piše Defense News.

Kako piše portal Tango Six, u paketu s osam aviona je 10 motora, 9 radara AN/APG-83, 10 sustava za razmjenu podataka Link-16 MIDS-JTRS i niz drugih sustava. Što se naoružanja tiče, Bugarska bi kupila 16 raketa AIM-120C-7 AMRAAM srednjeg dometa, 24 rakete AIM-9X Sidewinder kraćeg dometa i 52 bombe.

Još prošlog mjeseca članovi bugarske vlade neugodno su se iznenadili kad su saznali koliko Amerikanci traže za nove avione te su spomenuli da je Slovačka dobila znatno nižu ponudu (14 komada za 1,87 milijardi dolara, a u tu cijenu su navodno uključeni obuka za pilote, naoružanje i neki paket opreme). Zbog toga je bugarski ministar obrane Krasimir Karakačanov lokalni medijima rekao da bi umjesto F-16-ica mogli ipak kupiti švedski JAS 39 Gripen ili polovne talijanske Eurofightere.

U utorak su iz bugarske vlade ipak stizali nešto optimističniji tonovi, te je iz ministarstva obrane poslano priopćenje u kojem stoji da u narednih dva tjedna Bugarska "od američke vlade očekuje službeno pismo ponude u kojem će cijena za osam zrakoplova i povezanu opremu biti niža od 1,2 milijarde dolara.

U svakom slučaju, Bugari odluku moraju donijeti čim prije kako bi nakon dugih peripetija s nabavkom napokon mogli krenuti u zamjenu ruskih MiG-ova 29 na kojima trenutno lete njihove zračne snage. Inače, nove borbene avione F-16 block 70/72 Amerikanci su prošle godine ponudili i Hrvatskoj kada se preko natječaja tražio novi borbeni zrakoplov za HRZ. U konačnici su izabrani polovni izraelski F-16 Barak avioni, ali taj se posao nije ostvario.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:15