PROBLEMI

Bugarska blokira početak pregovora sa Sj. Makedonijom, Njemačka poziva da riješe nesuglasice

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku
Zoran Zaev i Bojko Borisov
 Handout/AFP

Bugarska je u utorak odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, što je preduvjet za početak pregovora o pristupanju EU-a.

"Bugarska u ovoj fazi ne može podržati nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju", izjavila je bugarska ministrica vanjskih poslova nakon video-konferencije ministara za europske poslove, na kojima je jedna od tema bila i proširenje.

Njemački ministar za europske poslove Michael Roth, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da je na dvije zemlje Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji da riješe svoje bilateralne nesuglasice kako bi pregovori mogli započeti.

"Želimo pomoći, želimo prokrčiti put koliko je to moguće kako bismo krenuli s međuvladinim konferencijama", rekao je Roth.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku. Za formalno otvaranje pregovora zemlje članice moraju usvojiti pregovarački okvir, ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori. Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju.

Bugarska inzistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Pokušaji njemačkog predsjedništva na prevladavanju te prepreke zasad nisu urodili plodom.

Sofija traži da se u pregovaračkom okviru reflektiraju njezina stajališta o makedonskom identitetu, jeziku i povijesnim osobama. Ističe da joj neprihvatljiva "revizija zajedničke povijesti, negiranje zajedničkih etničkih i jezičnih korijena i neutemeljene tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24