‘MOGUĆ JE VETO‘

Bugarska je zaprijetila da će blokirati put Sjeverne Makedonije prema članstvu u Europskoj uniji

Do blokade doći "ako Sjeverna Makedonija ne prizna da njezini nacionalni identitet i jezik imaju bugarsko porijeklo"
Ekaterina Zaharieva
 Sergii Kharchenko/nurphoto

Bugarska je zaprijetila da će blokirati put Sjeverne Makedonije prema članstvu u Europskoj uniji ako ne prizna da njezini nacionalni identitet i jezik imaju bugarsko porijeklo, rekla je u petak bugarska ministrica vanjskih poslova.

Ekaterina Zaharieva rekla je da bi Bugarska idući mjesec mogla staviti veto na službeni početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako dvije zemlje ne riješe taj spor.

To predstavlja novu prepreku Skoplju koje je već pristalo dodati „Sjeverna“ imenu države kako bi zatvorila nekoliko desetljeća spor s Grčkom i odblokirala put prema Europskoj uniji i NATO-u. Novoimenovana Sjeverna Makedonija u NATO je ušla ranije ove godine.

Bugarska gubi strpljenje, smatrajući da Sjeverna Makedonija ne želi implementirati sporazum o prijateljstvu koje su dvije države potpisale 2017. godine.

Sofija najavljuje da će staviti veto na početak pregovora ako Skoplje ne prizna da su njezin identitet i jezik bugarskog porijekla, pa da time i prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji „makedonska“ manjina.

„Naša zabrinutost proizlazi iz vječnih tvrdnji da postoji makedonska manjina u Bugarskoj. Priznanje bugarskih korijena bi to dovršilo“, rekla je Zaharieva.

Ako Skoplje pristane na to, Zaharieva kaže da će Sofija priznati makedonski kao jedan od službenih jezika Bugarske, kao i makedonski identitet.

„Nije nam sporno njihovo pravo na samoodređivanje, niti da zovu svoj jezik kako žele. Spremni smo ponovno potvrditi trenutne stvarnosti, no oni moraju priznati povijesnu istinu“, dodala je.

Bugari tvrde da su makedonska nacija i jezik smišljeni u bivšoj Jugoslaviji krajem četrdesetih godina, a da se do dvadesetih godina prošlog stoljeća većina tamošnjih stanovnika identificiralo kao Bugari.

Dvije strane su se sastajale u protekla dva tjedna kako bi riješili taj spor uoči sastanka Europske unije na tu temu početkom idućeg mjeseca, no bezuspješno.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je u četvrtak izrazio nadu da će dvije strane pronaći rješenje, ali i da identitet i jezik njegove države ne mogu biti tema rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 21:56