RUJA IGNATOVA

Bugarska kraljica prevara na listi 10 najtraženijih FBI-ja: ‘Ušla je u avion za Atenu i nestala‘

Ignatova je pokrenula OneCoin, lažnu kriptovalutu koja nije imala pravu vrijednost te obmanjivala lakovjerne investitore

Ruja Ignatova

 Fbi/mega/The Mega Agency/Profimedia/Fbi/mega/The Mega Agency/Profimedia

Suosnivačica lažne kriptovalute OneCoin optužena je za prevaru lakovjernih investitora diljem svijeta i prevaru u milijardama dolara. Ruju Ignatovu, koja je poznata kao "Kriptokraljica", sada traži američki Federalni istražni ured (FBI). Ignatova je ovog tjedna stavljena na popis deset najtraženijih bjegunaca američkog Federalnog istražnog ureda. FBI je također za nju raspisao nagradu od 100.000 dolara (97.292 eura), prenosi Deutsche Welle.

Ignatova je optužena da je obmanjivala lakovjerne investitore diljem svijeta i prevarila ih za milijarde dolara. "Ona je tražena zbog navodnog sudjelovanja u shemi prevare velikih razmjera koja uključuje kriptovalute", navodi američka policija.

Prošlog mjeseca, agencija EU-a za provođenje zakona Europol također je stavila 42-godišnjakinju na popis najtraženijih osoba. No, njezino se ime više ne pojavljuje na popisu i nije jasno zašto ili kada je uklonjeno.

Tko je Ruja Ignatova?

Ignatova, mjemačka državljanka koja je živjela u Bugarskoj, pokrenula je OneCoin 2014. godine. Navodni cilj je bio da zamijeni Bitcoin kao vodeću svjetsku virtualnu valutu. Djelovala je diljem svijeta te tvrdila da je imala više od tri milijuna članova do kraja 2016. No, za razliku od Bitcoina ili drugih digitalnih valuta, OneCoin nije bio podržan nikakvom javnom, sigurnom i decentraliziranom blockchain tehnologijom. Umjesto toga, OneCoin Ltd. sa sjedištem u Bugarskoj tvrdio je da ima "privatni blockchain", navodi FBI.

image

Potjernica za Rujom Ignatovom

Handout/AFP

Lažna kriptovaluta nije imala pravu vrijednost i njome se nije moglo ništa kupiti. Američke vlasti nazvale su to jednim od najvećih piramidalnih sistema u povijesti i navele da je Ignatova glavni mozak koji stoji iza cijele prevare. Prema navodima američkih vlasti, sistem je djelovao kao marketinška mreža na više razina, gdje su rani investitori poticani da regrutiraju druge, a njima se potom isplaćuje zarada koja je odvojena od novca kasnijih ulagača. Oni koji stignu na kraju, izgube sve.

Što znamo o njezinom sadašnjem boravištu?

Ignatova je nestala 2017. godine, kada je posumnjala da su američki istražitelji pokrenuli istragu o OneCoinu. "Istražitelji vjeruju da je Ignatovoj možda dojavljeno da je pod istragom američkih i međunarodnih vlasti", naveo je FBI. "Ona je putovala iz Sofije u Atenu 25. listopada 2017. i od tada nije viđena."

Godine 2019. SAD ju je optužio za prevaru putem interneta, pranje novca i prevaru s vrijednosnim papirima. BBC je napravio uspješan podcast, "The Missing Cryptoqueen", temeljen na njezinim djelima.

Tko je još bio uključen u prevaru?

Većina navodnih suradnika Ignatove, uključujući suosnivača OneCoina Sebastiana Greenwooda, uhićena je. Greenwood je uhićen na Tajlandu 2018. godine, a potom je izručen Sjedinjenim Državama, gdje je zadržan u zatvoru čekajući suđenje.

Njezin mlađi brat Konstantin Ignatov uhićen je u ožujku 2019. u Los Angelesu pod sumnjom u prevaru i pranje novca, što je u međuvremenu i priznao.

Mark Scott, bivši korporativni odvjetnik, osuđen je u studenom 2019. za pranje 400 milijuna dolara korištenjem mreže lažnih tvrtki, offshore bankovnih računa i investicijskih fondova. Drugi čovjek, David Pike, priznao je krivnju za bankovnu prevaru. U ožujku je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:42