NA GRANICI S TURSKOM

Bugarska pritvorila 70 ilegalnih migranata, neki zbog iscrpljenosti odvezeni u bolnicu

Četrnaestorica muškaraca, koji nisu imali dokumente, no rekli su da su afganistanskog porijekla, poslani su u bolnicu

Bugarska policija na granici s Turskom

 Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia/

Bugarska je pritvorila 70 osumnjičenih ilegalnih migranata koji su bili u autobusu na parkiralištu uz autocestu nedaleko od južnog grada Slivena rano u nedjelju, dok je neke zbog iscrpljenosti odvezla u bolnicu, rekao je ured regionalne policije.

Četrnaestorica muškaraca, koji nisu imali dokumente, no rekli su da su afganistanskog porijekla, poslani su u bolnicu, a trojica će ostati pod liječničkim nadzorom dok se ne oporave, rekla je policija.

Dva rumunjska državljana, od kojih je jedan vozač autobusa, također su pritvoreni, a tužitelji su otvorili pravni postupak protiv njih.

Bugarska se nalazi na ruti koji koriste migranti s Bliskog istoka i Afganistana kako bi ušli u Europsku uniju.

Većina ih ne planira ostati u najsiromašnijoj članici EU-a, nego planiraju prijeći u bogatije zemlje zapadne Europe, koristeći se složenom mrežom krijumčara.

Bugarska je pojačala provjere na svojoj južnoj granici s Turskom, kao i diljem zemlje kako bi se nosila s rastućim priljevom migranata i dokazala da je sposobna valjano čuvati vanjsku granicu Europske unije.

Austrija i Nizozemska su 8. prosinca blokirale ulazak Sofije u šengensku zonu zbog zabrinutosti po pitanju sigurnosti i vladavine prava. Zemlja se nada ulasku sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:01