NEGIRAO RAT

Bugarski ministar obrane bit će smijenjen zbog problematične retorike o Ukrajini

Niti jedan od ministara nema pravo na vlastitu vanjsku politiku, posebno na Facebooku, izjavio je premijer Kiril Petkov

Stefan Janev 

 Daniel LEAL/POOL/AFP

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je u ponedjeljak da će smijeniti ministra obrane Stefana Janeva nakon što je njegovo odbijanje da rusku invaziju nazove ratom potaknulo pozive na smjenu.

Petkov je rekao da će se koalicijska vlada sastati tijekom dana i glasati o ministrovoj smjeni i predložiti novog ministra obrane. Petkov je izjavio kako su se svi koalicijski partneri složili da se Janeva smijeni.

"Moj ministar obrane ne može koristiti riječ operacija umjesto riječi rat. Ne možete to nazvati operacijom kad su tisuće vojnika s jedne i druge strane već ubijene", rekao je Petkov u televizijskoj izjavi.

"Bugarski interes nije u tome da pognemo glave... Kad vidimo nešto s čime se ne slažemo, nešto toliko očito, ne možemo šutjeti", rekao je Petkov.

U objavi na Facebooku kasno u nedjelju, Janev je napisao kako je meta ciljanog napada, s planom da ga se zamijeni nekime tko bi bio otvoreniji za odluke koje služe stranim interesima i mogle bi ugroziti sigurnost Bugarske.

Njegovu izjavu Petkov je kritizirao rekavši da niti jedan od njegovih ministara nema pravo na "vlastitu vanjsku politiku, posebno na Facebooku" niti da vjeruje da je njihov ostanak na dužnosti izravno povezan sa stabilnošću vlade.

Petkov je rekao da Bugarsku, članicu EU-a i NATO-a, njezini zapadni saveznici ne prisiljavaju ni na kakve odluke, ali je istaknuo kako najveće jamstvo sigurnosti crnomorske zemlje leži u jedinstvu s ostalim članicama Europske unije.

Petkov je u prosincu bio prisiljen objasniti da Bugarska još nije razgovarala o raspoređivanju NATO-ovih snaga u zemlji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici nakon što je Janev na Facebooku objavio kako vjeruje da takve snage nisu potrebne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:24