SVE VIŠE ZARAŽENIH

Bugarski parlament nakon predsjednikova veta mijenja zakon o izvanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa

 AFP

Bugarski parlament složio se u ponedjeljak da će poništiti neke dijelove zakona kojim se uspostavlja izvanredno stanje radi ograničavanja širenja koronavirusa, pošto je predsjednik upotrijebio pravo veta navodeći zabrinutost zbog utjecaja na gospodarstvo i slobodu govora.

U ponedjeljak je u Bugarskoj prijavljeno 190 potvrđenih slučajeva koronavirusa i tri smrtna ishoda. Kao i većina drugih europskih država, Bugarska je zatvorila škole, restorane i druga javna mjesta te odredila privremenu zabranu inozemnih i domaćih turističkih putovanja.

Predsjednik Rumen Radev u nedjelju je blokirao neke nove mjere rekavši da će stvoriti više problema nego rješenja i zatražio od parlamenta da razmisli još jednom.

Jedna od izmjena kaznenog zakona odredila bi kaznu do 10.000 leva (5128 eura) i uvela zatvorsku kaznu do tri godine zbog širenja "lažnih podataka" o epidemiji. Radev je rekao da to može narušiti pravo na slobodu govora.

Zastupnici su se također složili ukloniti iz zakonodavstva klauzulu o sprečavanju profiterstva kojom se od trgovaca traži da prodaju robu po istim cijenama kao i prije proglašenja izvanrednog stanja.

Radev je izrazio zabrinutost do to prijeti blokadom poslovne aktivnosti i sprečava očekivani pad cijena goriva i električne energije.

GERB, stranka desnog centra premijera Bojka Borisova, i njezini koalicijski partneri imaju većinu u parlamentu, ali 118 zastupnika podržalo je veto predsjednika Radeva, dok je 14 bilo protiv, a 56 je bilo suzdržano u 240-članom domu.

Tek je drugi put da je Radev, bivši zapovjednik zračnih snaga koji je prije tri godine izabran za predsjednika, uspio prisiliti na izmjene zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:28