IZBORI

Bugarski predsjednik Rumen Radev sazvao izvanredne izbore za 14. studenoga

Očekuje se da će Radev u četvrtak za prijelazne ministre imenovati većinu onih koji su dužnost bili preuzeli u svibnju
Rumen Radev
 John Thys/AFP

Bugarski predsjednik Rumen Radev sazvao je ove godine treće po redu parlamentarne izbore za 14. studenoga, nakon što izbori u travnju i srpnju nisu iznjedrili jasnog pobjednika te su propali pokušaji formiranja vlade, objavio je u srijedu ured predsjednika za medije.

Radev, u utrci za novi predsjednički mandat na izborima koji će se održati na isti datum, raspustit će parlament i 16. rujna imenovati novu, prijelaznu vladu.

Očekuje se da će Radev u četvrtak za prijelazne ministre imenovati većinu onih koji su dužnost bili preuzeli u svibnju.

U srijedu prijepodne je Stefan Janev kazao da očekuje da će zadržati položaj premijera. Golemo nezadovljstvo ljudi zbog raširene korupcije u najsiromašnijoj članici EU-a stalo je na kraj gotovo desetoljetnoj političkoj dominaciji premijera Bojka Borisova iz redova desnog centra.

No, trvenja i suparništvo među njegovim protivnicima u podijeljenom parlamentu nakon izbora u travnju i srpnju spriječilo ih je da sastave većinu.

Početkom rujna, socijalisti su postali treća politička stranka koja je odbila voditi vladu.

Socijalisti su odustali od planova da formiraju vladu nakon što su njihovi potencijalni saveznici, protuestablišmentska stranka ITN i dvije manje stranke odbile poduprijeti ih te je stranka potom vratila mandat predsjedniku Radevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:43