RAŠOMON

Bugarski predsjednik tražio ostavku premijera, ovaj mu uhitio savjetnike

Tisuće Bugara na ulicama traže ostavku vlade, premijera Bojka Borisova i glavnog državnog tužitelja
 Nikolay Doychinov/AFP

Tisuće Bugara izašle su peti dan zaredom na ulice većih gradova zahtijevajući ostavku vlade premijera Bojka Borisova i glavnog državnog tužitelja Ivana Geševa.

Nezadovoljstvo građana Bugarske traje već najmanje tri godine otkad je vladajuća koalicija preuzela glavnu funkciju u državi. Prosvjednici ih optužuju za korupciju i mafijaške radnje. Bijes građana eksplodirao je prošli utorak kad je Hristo Ivanov iz stranke desnog centra Demokratska Bugarska pokušao brodićem doći do javne plaže na obali Crnog mora, ali su ga u tome spriječili službenici Nacionalne službe za zaštitu (NSO). Ivanov je htio ući u kuću bivšeg čelnika stranke Pokret za prava i slobode (DPS) Ahmeda Dogana i razotkriti prljave tajne oligarha i državnog aparata za sigurnost.

Javna imovina

Dogan se, naime, hvali kako upravo on i DPS, koji je u opoziciji, upravljaju svime što se događa u Bugarskoj, prenosi Al Jazeera. Ivanov optužuje trenutačnu vladu na čelu s Borisovom (GERB) kako su omogućili Doganu da umetne svoje prste u javnu imovinu i iskoristi novac poreznih obveznika.

Tvrdi da je Dogan najmoćniji i najopasniji čovjek u Bugarskoj te da je oko sebe okupio ljude sličnih mafijaških afiniteta koji uništavaju Bugarsku. Uz premijera Borisova, traži ostavku glavnog tužitelja Geševa zbog upada u urede dvojice savjetnika bugarskog predsjednika i zastupnika DPS-a Deljana Peevskog jer je koncentrirao veliku gospodarsku moć i preuzeo nadzor nad medijima.

To su tri glavne “neprijateljske figure” zbog kojih se prosvjednici svaku večer okupljaju na plaži u blizini Doganove rezidencije i na ulicama većih gradova. Policija je na strani vladajućih pa često dolazi do fizičkih sukoba s demonstrantima. To su najveći prosvjedi u posljednjih sedam godina.

Bugarski predsjednik Rumen Radev zatražio je ostavku Borisova i tužitelja Geševa. No, Borisov je u petak poručio da neće odstupiti jer “ne postoji nitko drugi tko bi mogao državu voditi kroz krizu”. Osim toga, dao je uhititi dva člana predsjedničke administracije kako bi poručio Radevu da pazi što govori i zapamti tko upravlja državom.

“Ostat ćemo jer će oporba slomiti državu”, poručio je Borisov putem društvenih mreža nezadovoljnim građanima. Redovni izbori trebali bi se održati u ožujku sljedeće godine. U međuvremenu je prosvjede podržala i Demokratska Bugarska koja je ušla u otvoreni sukob s policijskim snagama, a DPS je angažirao svoje pristaše da stanu u obranu Dogana. Prosvjede je podržala i američka ambasada u Sofiji, dok su europski čelnici ostali bez komentara. Borisov je ključni saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Opoziv

Čelnica oporbene Bugarske socijalističke stranke Kornelija Ninova najavila je da će pokrenuti postupak za glasovanje o nepovjerenju vladi zbog navodne korupcije i pozvala je sve oporbene stanke na veliki prosvjed koji bi se trebao održati u srijedu u isto vrijeme kad će biti pokrenut postupak za opoziv. Član Europskog parlamenta Radan Kanev rekao je da je Borisovljeva ostavka izgledna, ali postoji opasnost da će koalicija nominirati “nekog svog” kao zamjenu i tako samo nastaviti isti mafijaški krug.

Gnjev Bugara dugo je kuhao. Dogan im već dva desetljeća poručuje da je on “instrument moći koji raspodjeljuje novac u državi”. Problemi su se nakupljali godinama - od slabe vladavine prava, problematične veze oligarhije i politike do lošeg vladina postupanja kad je riječ o pandemiji koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:31