‘NEVIĐENA SRAMOTA‘

Bugarski socijalisti zbog protjerivanja ruskih diplomata neće podržati novu vladu Kirila Petkova

Obustavljamo bilo kakve pregovore sa strankom PP o formiranju nove vlade, izjavila je čelnica socijalista Kornelija Ninova

Kornelija Ninova

 Borislav Troshev/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Bugarski socijalisti, partneri vlade u odlasku premijera Kirila Petkova, rekli su u srijedu da zbog protjerivanja 70 ruskih diplomata neće poduprijeti novu vladu Kirila Petkova.

Mišljenje socijalista moglo bi ovu zemlju članicu Europske unije i NATO-a još više približiti novim izborima ujesen, četvrtim od travnja 2021.

Proruski socijalisti protjerivanje diplomata zbog sumnje na špijunažu smatraju neprihvatljivim.

"Obustavljamo bilo kakve pregovore sa strankom PP o formiranju nove vlade", izjavila je čelnica socijalista i zamjenica premijera na odlasku, Kornelija Ninova.

"Odluka o protjerivanju 70 ruskih diplomata neviđena je... Smatramo je potpuno neprihvatljivom", dodala je.

Ninova je rekla da je Petkov odluku o izbacivanju Rusa donio bez odobrenja vlade te da bi se njezina stranka mogla vratiti pregovaračkome stolu za formiranje nove koalicijske vlade s PP-om ako Petkov ne bude nominiran za premijera.

Predsjednik Rumen Radev, koji se ne slaže s reformističkim premijerom na odlasku, odbio je komentirati protjerivanja, kazavši kako nema dovoljno detaljne informacije, no rekao je da se nada da je Petkov uzeo u obzir moguće posljedice.

Uoči saslušanja iza zatvorenih vrata u parlamentu oko protjerivanja, Petkov je izjavio da je odluka donesena nakon zasjedanja državnog vijeća sigurnosti 9. lipnja te triju izvješća tajnih službi iz svibnja i lipnja.

"Čini se da je došlo do nesporazuma. Odluku o tome što se dogodilo nisam ja donio", rekao je Petkov novinarima.

Njegova vladajuća stranka PP pokušava prikupiti većinu za novu vladu nakon što je njegovoj vladi prošli tjedan izglasano nepovjerenje, no analitičari su bili skeptični da će u tome uspjeti još i prije odluke socijalista.

Nakon napada na Ukrajinu, Petkov je zauzeo neobično snažan proturuski stav za zemlju koja s Rusijom dijeli kulturološke, religijske i povijesne veze te godinama privlači ruske turiste.

Nije komentirao stajalište socijalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2022 16:29