RASULO U KREMLJU

Buknuo rat između Čečena i wagnerovaca, zloglasni Utkin zaprijetio: ‘Neke bi trebalo uza zid!‘

Čečenski dužnosnici oštro su kritizirali Jevgenija Prigožina zbog napada na Kremlj i kritike bataljuna Ahmat, reakcija je bila ekspresna

Dmitrij Utkin

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Nakon što su u četvrtak dvojica visokih čečenskih dužnosnika i bliskih saveznika čečenskog vođe Ramzana Kadirova, Adam Delimhanov i Magomed Daudov, oštrim riječima kritizirali šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina zbog - kako su oni njegove primjedbe očito shvatili - omalovažavanja čečenskog bataljuna Ahmat, ali i stalnih napada i uvreda na račun ruskog vojnog vrha, ubrzo je iz redova privatne vojne tvrtke stigao odgovor.

Delihmanov se pritom u svojoj snimljenoj video poruci obratio se Prigožinu deminutivom Ženja (od Jevgenij, op.a.). Odgovor, jednako oštar kao i poruke upućene Prigožinu, stigao je od jednog od Wagnerovih najstarijih boraca, Dmitrija Utkina, bivšeg časnika specijalnih snaga koji je služio u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi i za kojeg neki vjeruju da je Wagnerov najviši zapovjednik.

"Odakle takva familijarnost: Tko ti je dao pravo da ga oslovljavaš s ‘ti‘ i ‘Ženja‘?", napisao je Utkin u poruci koju je Prigožin prenio na Telegram kanalu. "Određene građane treba postaviti uza zid zbog SRAMOTE koju smo doživjeli", dodao je. "Uvijek smo spremni razgovarati licem u lice", poručio je Utkin, kako je prenijela agencija Reuters.

Naime, odgovarajući na primjedbe šefa grupe Wagner o čečenskom bataljunu Ahmat, zastupnik u Državnoj dumi Adam Delimhanov, etnički Čečen i saveznik čečenskog vođe Ramzana Kadirova, snimio je i postavio na Telegram video poruku Prigožinu, poručivši mu da ublaži svoje komentare o vojsci općenito i posebno o bataljunu Ahmat.

‘Javi se pa ćemo sve licem u lice‘

U srijedu je Prigožinova tiskovna služba objavila njegov odgovor na medijski upit o bataljunu Ahmat i tome može li ta postrojba okupirati cijelu samoproglašenu prorusku Donjecku Narodnu Republiku (DNR). Šef Wagnera odgovorio je da Ahmat možda ima dovoljno snage da osvoji određena područja, ali teško i cijelu ‘DNR‘.

U svojoj video poruci, Delimhanov uvjerava Prigožina da Ahmat "ispunjava ciljeve koje je postavio vrhovni zapovjednik", odnosno ruski predsjednik Vladimir Putin. "Naravno, Jevgenij, ti to ne razumiješ i ne moraš razumjeti", rekao je Delimhanov. "Ako postoji nešto što ne razumiješ, možeš se javiti u bilo koje vrijeme i navesti mjesto gdje se možemo naći s tobom i objasniti sve što ne razumiješ", kako je u četvrtak prenio ruski neovisni portal Meduza.

image

Ramzan Kadirov, Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin

/Profimedia/ Vladimir Smirnov/tass/ Tvolk/Willwest News/Profimedia

Delimhanov je potom nastavio kritizirati Prigožina zbog negativnih komentara o ruskoj vojsci i nestašici streljiva, ističući da se, za razliku od grupe Wagner, zapovjednici Ahmata nikada nisu žalili da im "nešto nedostaje". "Dosta s tim tvojim pričama, sa svom tom vikom i vrištanjem. Navedi mjesto gdje ćemo se vidjeti, pa ćemo sva pitanja riješiti licem u lice, kako kaže Ramzan Kadirov. Stvarno dosta", rekao je Delimhanov. "Postao si bloger koji vrišti i viče na cijeli svijet o svim problemima", rekao je Delimhanov. "Prestani vikati, galamiti i vrištati".

Predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov, još jedan bliski suradnik čečenskog vođe, također je kritizirao Prigožinove javne komentare na vrlo sličan način.

"Ne morate ništa znati, Jevgenij, o našim mogućnostima i našim ciljevima. To je nešto što zna naše zapovjedništvo i vrhovni zapovjednik koji određuje te ciljeve, zajedno sa šefom republike, herojem Rusije Ramzanom Kadirovim", poručio je on šefu ruske paravojne postrojbe.

Kao i Delimhanov, Daudov je prozvao Prigožina zbog njegovih "svakodnevnih izjava" kojima "sije paniku među stanovništvom naše zemlje", pozivajući ga da pošalje upute za sastanak. "Kao što to ljudi rade", zaključio je on.

ISW: Moguće je da Kremlj preko Čečena diskretira Prigožina

Ni Prigožin ni Kadirov još nisu komentirali javnu svađu među svojim ljudima. Dosad se vjerovalo da su njih dvojica saveznici povezani zajedničkom mržnjom prema ruskom vojnom vodstvu. Kadirov, sin bivšeg čečenskog predsjednika Akhmada Kadirova koji je ubijen u bombaškom napadu u Groznom 2004. godine, prošle je godine podržao neke od Prigožinovih kritika ruskog vojnog vrha, ali su se njihovi odnosi, kako smatraju neki promatrači i izvori, udaljili posljednjih mjeseci.

U međuvremenu, u svom najnovijem izvješću, američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) ocjenjuje da je Kremlj možda ovom prilikom iskoristio čečenske političare kako bi diskreditirao i potkopao rastući ugled vođe najmoćnije ruske plaćeničke skupine, prenosi Sky News. Dok se njegove trupe povlače iz Bahmuta i zamjenjuju ih druge ruske jedinice, Prigožin se "možda se nalazi u ranjivijem položaju nego kada se Kremlj oslanjao na njegove snage da zauzmu grad", navode analitičari ISW-a.

Jevgenij Prigožin već mjesecima oštro i u posljednje vrijeme ne birajući riječi proziva ruski vojnik vrh zbog načina na koji vodi rat u Ukrajini i učinka regularnih vojnih snaga na bojištu, a posebno zato što se, kako je često prozivao tijekom bitke za Bahmut, njegovim postrojbama navodno nisu isporučivane potrebne količine streljiva.

Mete njegovih napada u prvom su redu ministar obrane Sergej Šojgu i general Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera i zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 17:58