SERIJA UBOJSTAVA TERORISTIČKE BANDE

Bundestag osudio ZLOČINE NEONACISTA: Sramimo se, sigurnosne službe godinama ih nisu bile u stanju otkriti

Bundestag se javno ispričao obiteljima žrtava ekstremne desničarske terorističke skupine

Njemački Bundestag najoštrije je osudio zločine koje je počinila Trojka iz Zwickaua te također izrazio žaljenje zbog propusta istrazi brojnih ubojstava koji se sada pripisuju toj radikalnoj neonacističkoj terorističkoj skupini.

- Užasnuti smo i duboko ožalošćeni zbog, svakog dana sve brojnijih, saznanja o seriji ubojstava jedne terorističke bande - poručio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert u svom obraćanju zastupnicima, koji su svi podržali donesenu rezoluciju. - Posramljeni smo zbog činjenice da sigurnosne službe godinama nisu bile u stanju otkriti i zaustaviti počinjene zločine - rekao je Norbert Lammert.

Trojka iz Zwickaua je u razdoblju od 2000. do 2007. godine počinila ubojstvo devetero stranaca i jedne policajke, a policija je smrti njihovih žrtava pripisivala obračunu bandi.

Osim osude zločina i javne isprike, u Bundestagu je opet pokrenuta rasprava o zabrani ekstremne Nacionalno demokratske stranke Njemačke (NPD). Prijašnji pokušaji nisu uspjeli, a vjeruje se kako su za to odgovorni doušnici NPD-a unutar Ureda za zaštitu ustavnog poretka. Upravo takvi elementi sada se nalaze pod povećalom zbog optužbi da su zakazali u praćenju nasilnog djelovanja desničarskih skupina u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:48