KOMPLICIRANI PROCES

Bunkerirana sudnica veličine nogometnog igrališta spremna za suđenje desetljeća!

Bunkerirana dvorana od 3300 četvornih metara u kalabreškom centru Lamezia Terme od sutra će ugostiti proces pripadnicima ‘ndranghete
 Gianluca Chininea

Bunkerirana sudnica od 3300 četvornih metara, sa svojih 103 metra duljine kadra ugostiti nogometno igralište, sagrađena je u kalabreškom centru Lamezia Terme, u njegovoj industrijskoj zoni. Ondje će od srijede ugostiti glavnu raspravu procesa pripadnicima kalabreške mafijaške organizacije 'ndranghete. Sudit će se većini optuženih za zločinačko udruživanje s ciljem međunarodne trgovine drogom u sklopu akcije "Rinascita-Scott". Optužbu zastupa okružni javni tužilac u Catanzaru Nicola Gratteri. Na optuženičkim klupama će biti članovi zloglasne 'ndrine (obiteljskoga mafijaškoga klana) Mancuso, te neke osobe kriminalno povezane s njome, a i neki"ugledni" građani i poslovni ljudi, u Catanzaru, Firenzi i još ponegdje.

image
Nicola Gratteri
Alberto Pizzoli/AFP

Prije toga su, sredinom prošlog mjeseca, tu bunkeriranu sudnicu posjetili ministar pravosuđa Alfonso Bonafede i glavni tužilac u Catanzaru Nicola Gratteri, kako bi se i izvršna i sudbena vlast uvjerile da je sve spremno za odvijanje toga kompliciranog procesa i u uvjetima pandemije covida-19. Zdravlje ima svoje rituale i svoje prostore, pravosuđe svoje obrede i svoje rokove. Trebalo je to uskladiti za suđenje u kojemu - i nakon odvajanja pojedinih grupa u izdvojene rasprave - ostaje i dalje više od 300 optuženih istodobno. Tu je također barem toliko odvjetnika obrane, a osim njih tu su i odvjetnici pravozastupnici nekih žrtava.Sve to su imali u vidu projektanti i graditelji te jedinstvene sudnice.

Dvorana za mačevanje

Prva bunkerirana sudnica, gdje se sudilo teroristima, bila je organizirana u Rimu pregrađivanjem dvorane za mačevanje sagrađene za potrebe Olimpijskih igara 1960. Zbog povećeg broja opasnih optuženika na cijeloj jednoj strani ugrađeni su kavezi, u kojima su optuženici mogli sjediti, stajati, čak se šetati, dok su i sami bili slušatelji, budući da bi suci u tom trenutku ispitivali nekoga drugoga.

image
Gianluca Chininea

To je, u dva navrata, iskorišteno i zato da partneri, odvojeni perspektivom doživotnog ili u svakom slučaju dugogodišnjeg zatvora, začnu djecu, zaklonjeni od pogleda sudaca odnosno sudskih policajaca tijelima drugih zatvorenika u kavezu.

Tri odvojena ulaza

Kasnije je ta sudnica prepuštena drugim napučenim slučajevima, a za mafijaške odnosno terorističke procese sagrađena je suvremena bunkerirana sudnica unutar zidina rimskoga okružnog zatvora Rebibbia. Baš ondje je lani pred sucem preliminarne istrage obavljeno saslušavanje 456 optuženih u aferi "Rinascita-Scott". To je saslušavanje iz Catanzara preseljeno u Rim da se umanji ambijentalni pritisak. 'Ndrangheta nije nemoćna mafija: Gratteri je već 30 godina pod 24-satnom oružanom zaštitom. Funkcija je preliminarnog suca odlučiti hoće li kome od optuženih biti suđeno pred porotnim sudom.

image
Gianluca Chininea

Sada je, za suđenje pred porotnim sucima, sagrađena bunkerirana sudnica u doba pošasti, nedaleko od Catanzara. Samo za odvjetnike predviđen je odio s više od 600 mjesta, međusobno razmaknutih po 120 centimetara. I stolovi i sjedalice pričvršćeni su u podu, svaki ima telefonski i internetski priključak i ostale potrepštine. Nadzorne kamere prate i dvoranu i kaveze. Sudnica ima tri odvojena ulaza: jedan za publiku, jedan za suce, te treći, za optuženike i njihove branitelje.

Dva tjedna kasnije, u istoj sudnici, bit će odvojeno suđeno grupi od 89 optuženika, potvrđenih na istome preliminarnom saslušanju u rimskoj Rebbibiji, ali u skraćenom postupku. Naime, talijanski Kazneni zakonik odobrava automatski skraćivanje kazne za jednu trećinu optuženicima koji takav postupak odaberu priznavši osnovnu krivicu.

Uhidbom glavnine optuženih u ovom procesu, njih 334 odjednom, ne samo u Italiji, nego i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švicarskoj, praktički je razvaljena 'ndrina Mancuso. Otkriven je i sustav uvoza i distribucije droge. Na klupi je "ujak" Luigi Mancuso, "mammasantissima" iz Limbadija koji je, navodno, kontrolirao sav Catanzaro, a i Giancarlo Pittelli, odvjetnik i mason, bivši parlamentarni zastupnik Berlusconijeve stranke Forza Italia, optužen da je spojnica svijeta politike i biznisa sa svijetom kriminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:03