SKANDAL

BURA U SRBIJI ZBOG UDŽBENIKA SA CECINIM STIHOVIMA Ministar bijesan, a izdavač poručuje: 'Neka djeca uče iz primjera u svakodnevnom životu'

 

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević kazao je da će zadatak sa stihovima pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, koji se našao u udžbeniku za peti razred, biti izbačen.

Ministar je rekao 'Telegrafu' da je sramota da stihovi šunda i turbo-folka budu u školskom udžbeniku.

Stihovi pjevačice našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: 'A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo.

- Ovaj zadatak bit će izbačen iz udžbenika, a onaj tko je napravio propust, bit će kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo-folka budu u školskom udžbeniku. O glazbi koju učenici slušaju van škole, neka brinu roditelji, a na satovima će se učiti korisne i važne lekcije. Udžbenik je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) - kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV-a rekao da članovi komisije koji su kontrolirali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

- Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pjesma, ali onaj tko je napravio ovu glupost, bit će kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta glazbe koju ja, iskreno, ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mjesto - naglašava ministar.

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo Olivera Ðikanović kaže za 'Novosti' da je u pitanju radni udžbenik za srpski jezik i da nije riječ o grešci, već su svjesno izabrani baš ti stihovi, prenosi Dnevni avaz.

- Autor je smatrao da je najbolje da djeca uče iz primjera iz svakodnevnog života, a nigdje nije navedeno ime pjevača - kaže ona.

Ona dodaje da je malo licemjerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

- Popularna kultura je bliska djeci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem. Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili - smatra Ðikanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:04