KROKODIL 'MEKA SRCA'

BURNA POVIJEST KROKODILA 'MEKOG SRCA' Moćni čovjek iz sjene, koji je nekad likvidirao rivale, sad obećava demokraciju

 
 REUTERS

Počinje era nove demokracije u Zimbabveu, rekao je novoustoličeni predsjednik te afričke države, 75-godišnji Emmerson Dambudzo Mnangagwa zvani Ngwenya (Krokodil).

Njegovim imenovanjem za novog šefa Zimbabvea okončana je 37-godišnja vladavina Roberta Mugabea koji je na vlasti bio od 1980. kad je ta zemlja dobila neovisnost. Tako je završila bizarna priča o vojnom puču u Zimbabveu, koji u Harareu još uvijek eufemistički zovu “mirni prijelaz vlasti”.

Roberta Mugabea glave je došla njegova 41 godinu mlađa supruga Grace koja je imala velike ambicije - željela je naslijediti svoga 93-godišnjeg supruga kada za to dođe vrijeme. Iako je Mugabe odlučio da će u sedlu ostati do svoje 100. godine, zadesilo ga je, eto, da je sedam godina ranije morao odstupiti s trona pod pritiskom tenkova na ulicama glavnoga grada Hararea.

Neuništiv

No, nije problem samo u tome što je Grace neljubljena u javnosti i, što je bitnije, unutar zimbabveanske političke vrhuške, nego je stala na žulj samom Krokodilu. On se suviše dugo i mukotrpno probijao do sadašnje pozicije, krvario gaće po rodezijskim zatvorima i u borbi za dekolonizaciju da bi ga sada pred ciljem omela jedna rastrošna i raskalašena, razmažena zimbabveanska sponzoruša i šopingholičarka, pa ma koliko bila femme fatale.

Samo koji dan prije izlaska vojske na ulice glavnoga grada u noći s 14. na 15. studenoga ove godine, Mnangagwa je smijenjen prema volji Grace Mugabe te je morao pobjeći u Južnoafričku Republiku kako bi, vjerojatno, spasio živu glavu. Naime, nekoliko mjeseci ranije izbila je afera jer je Krokodil optužio Grace da ga je pokušala otrovati hranom. No, Krokodil je neuništiv, a njegov je odgovor bio brz, žestok i učinkovit. Grace Mugabe morala je, spašavajući se, bježati prvim letom iz Hararea u Namibiju (sada je, čini se, u JAR-u, no malo koga više interesira njena sudbina, iako joj je propao Black Friday), a njezini su najbliži suradnici zaglavili u zatvoru i čeka ih nimalo lak “krokodilski” usud. Doduše, sada se govori da će se moći vratiti u zemlju te da joj neće biti suđeno. A što joj je suđeno, neizvjesno je.

Robert Mugabe je, pak, uspio sačuvati vlastiti život te imovinu za sebe i svoju razmaženu djecu. Jedan od njegovih uvjeta bio je da mu se omogući da “umre u Zimbabveu”. “Nemamo ništa protiv Mugabea i njegove žene. Narod Zimbabvea želio je da se on odmori. Slobodni su ostati u zemlji ako žele”, poručili su iz državnog vrha. Doduše, Mnangagwa je puč najavio riječima upućenima Mugabeu iz južnoafričkog egzila: “Stranka i Zimbabve nisu svojina ni Mugabea, ni njegove supruge. Zimbabve nije njihova imovina”. Sada kad je prigrabio vlast, omekšao je.

No, era Roberta Mugabea, najdugovječnijeg vladara u Africi i nekadašnjeg simbola borbe protiv kolonijalizma, sramotno je okončana vojnim udarom koji su mnogi stanovnici pozdravili plesom i pjesmom po ulicama. Mugabe je ostavio zemlju s ekscentričnom milijunskom inflacijom, nezaposlenošću od nadrealističnih 94 posto te ogrezlu u fantazmagoričnoj korupciji i vladajućoj kleptokraciji. Ipak, koliko je odlazak Mugabea razgalio Zimbabveance, toliko je i pitanje koliko ih dolazak Krokodila raduje i koliko će promijeniti stanje i položaj u Zimbabveu. Mnangagwa, naime, ima tešku ruku i još težu narav. Udar je samo okončao mučne frakcijske borbe za Mugabeovo naslijeđe unutar vladajuće stranke ZANU-PF. Sjaše Mugabe da uzjaše Ngwenya.

Nemilost

Predsjednički izbori trebali bi se održati u kolovozu ili rujnu 2018., a dotad će biti jasno kakvom rukom vlada Krokodil i hoće li provesti obećanu liberalizaciju političkog života.

Emmerson Dambudzo Mnangagwa još je 1962. upoznao Roberta Mugabea, već tada ikonu antikolonijalne borbe protiv rasističkog bjelačkog režima u tadašnjoj Južnoj Rodeziji kojom je vladao bezobzirni premijer Ian Douglas Smith. Mnangagwa je nekoliko puta pao u nemilost, ali se uvijek uspijevao održati i vratiti jer je zadužio Mugabea kojemu je pomogao da učvrsti svoju vlast. Zapravo je uvijek bio “čovjek broj 2” i “čovjek iz sjene” Mugabeova režima.

Mnangagwa se već u mladosti priključio antikolonijalnom pokretu otpora, a na obuci je bio u Egiptu i Kini. Vrlo brzo se penjao po političkoj i vojnoj strukturi pokreta otpora, a nakon ideološko-vojne obuke u Kini postao je član partizanske diverzantske postrojbe “Grupa Krokodil” (Ngwenya) te se toliko iskazao da je upravo on imao čast ponijeti taj nadimak. Uhićen je 1965. zbog diverzije na pruzi blizu gradića Fort Victoria (danas Masvingo). Tijekom ispitivanja žestoko je mučen, osuđen je na smrt, ali mu je kazna zamijenjena s deset godina zatvora. U zatvoru je završio pravni fakultet. Nakon toga je deportiran u Zambiju, da bi 1972. magistrirao pravo na londonskom sveučilištu.

Tajna služba

Nakon toga je 1977. godine postao Mugabeov čovjek za specijalne zadatke. Nakon što je zemlja konačno 1980. godine uspjela steći neovisnost, Mnangagwa postaje ministar sigurnosti. Mugabe mu je ostao vječno zahvalan jer je upravo on odradio političku likvidaciju konkurentskog oslobodilačkog pokreta ZANU i njegova vođe Joshue Mqabuka Nyongola N’koma 1983. kad su Krokodilovi ljudi, zvani Lacosta, provodili i fizičke likvidacije pripadnika ZANU.

No, Mnangagwa, s obzirom na svoj mračni temperament, nije uspio 2000. na izborima pobijediti oporbu te je član parlamenta, pa i njegov predsjednik postao prema odluci Mugabea. Krokodil je uvijek bio spretniji u policijsko-obavještajnom poslu pa je dugo vodio i zimbabveansku tajnu službu CIO. Sad je Krokodil konačno ostvario san - postao je predsjednik Zimbabvea, a svoga demisioniranog prethodnika Mugabea naziva “herojem”. Prema onome što se o njemu zna, Krokodil bi mogao opravdati svoj nadimak, ali nikad se ne zna - možda postane Krokodil meka srca. Vjerujete li?!

Mugabeu ispunili želju da “umre u Zimbabveu”

Robert Mugabe je nakon nekoliko dana natezanja dao pismenu ostavku tek kad se suočio s najavom opoziva koji je trebao početi u zimbabveanskom parlamentu. No, očito je otezao i zato da za sebe i svoju prognanu suprugu Grace ishodi što bolje uvjete povlačenja. Naime, uspio je isposlovati da mu ostane osobna imovina, koja je sve samo ne mala, te da ga neće kazneno goniti, a bit će mu i “omogućeno da umre u Zimbabveu”. Osim toga, uspio je dogovoriti da se Grace Mugabe, njegova 41 godinu mlađa supruga, može vratiti u Zimbabve ako to želi. Jedan od razloga za puč protiv Mugabea bile su upravo političke ambicije njegove supruge. Danas će zato Emmerson Mnangagwa položiti predsjedničku prisegu. (V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:39