MEMOARI BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Bush Cheneyju: Hoćeš li srediti Sadama ili ne?

Odluka o napadu na Irak nije bila pogrešna i učinila je SAD sigurnijim mjestom, tvrdi Bush

WASHINGTON - Bivši američki predsjednik George W. Bush razmišljao je da u svojoj drugoj kandidaturi za Bijelu kuću odbaci kontroverznog Dicka Cheneyja kao svojeg potpredsjedničkog kandidata jer je bio posvađan s njim. To je samo jedan od zanimljivih detalja Bushovih memoara naslovljenih “Točke odluke”, koji izlaze u utorak, a čiji su dijelovi već procurili u medije.

Sukob zbog Rumsfelda

Te 2004. godine odnosi između njega i Cheneyja bili su jako loši. Sukobili su zbog smjene ministra obrane Donalda Rumsfelda, s kojom se Cheney nije složio, a Bush je na njoj inzistirao zbog ozbiljnih ministrovih propusta u vođenju rata u Iraku. Također, Bushu nije padalo na pamet stati iza Chenyjeva zamjenika I. Lewisa “Scootera” Libbyja, za kojeg se otkrilo da je lagao o svojoj ulozi u otrkivanju tajnog identiteta agentice CIA-e Valerie Plame.

‘Obavio je posao’

Dvojica političara u međuvremenu su se pomirila, ali tada je Bush razmišljao da za svog potpredsjedničkog kandidata odabere tadašnjeg vođu republikanske većine u Senatu Billyja Frista. Nije to učinio, napisao je u memoarima, jer je poštovao činjenicu da mu je Cheney pomogao “obaviti posao” u Bijeloj kući.

Bush je u memoarima potvrdio da svoju odluku o napadu na Irak i dalje smatra opravdanom. On tvrdi kako i danas osjeća mučninu zbog toga što tamo nije pronađeno oružje za masovno uništenje. Ako je i imao stanovitih dvojbi o invaziji na Irak, Cheney je bio tu da ih riješi:

Dao odobrenje

“Hoćeš li ti srediti tog Sadama ili ne?” upitao ga je potpredsjednik. Bush je istaknuo da je osobno odborio zahtjev za prakticiranje kontroverzne metode ispitivanja gušenjem vodom (waterboarding). “K vragu, naravno da hoću”, bio je Bushov odgovor kada su ga pitali hoće li odobriti metodu. G. An.

Reper ga je uvrijedio kad ga je nazvao rasistom

Bush je kao jedan od najgorih trenutaka svojih mandata naveo situaciju u kojoj ga je popularni reper Kanye West optužio za rasizam. West je nekoliko dana nakon što je uragan Katrina poharao New Orleans na televiziji kritizirao lošu reakciju Washingtona na stanje poslije uragana te izjavio da “Busha nije briga za crnce”. Te je optužbe Bush u memoarima nazvao “odvratnim”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 07:32