NAJVEĆI UPAD DO SAD

Čak 20 kineskih borbenih aviona upalo u zračni prostor Tajvana; Taipei: ‘Rasporedili smo rakete‘

Kina, koja za Tajvan tvrdi da je njen vlastiti teritorij, pojačava vojne aktivnosti u blizini otoka
Kineski bombarder H-6K leti pored tajvanskog borbenog zrakoplova J-16, iz izvještaja tajvanskog ministarstva obrane 10. veljače 2020.
 Handout/AFP

Dvadeset zrakoplova kineskog ratnog zrakoplovstva u petak je uletjelo u tajvansku identifikacijsku zonu. Najveći je to zabilježeni upad koje je tajvansko ministarstvo obrane prijavilo do sada, prenosi Reuters.

Taipei je tvrdio da je preko radija upozorio kineske zrakoplove te da je tajvanska vojska rasporedila rakete kako bi nadzirala nebo i upad u jugozapadni dio svoje identifikacijske zone protuzračne obrane. Neki od kineskih zrakoplova u petak su letjeli u zračnom prostoru na jugu Tajvana i prošli kroz kanal Bashi koji odvaja otok od Filipina, priopćilo je ministarstvo obrane.

Bio je to najveći upad kineskog vojnog zrakoplovstva otkako je tajvansko ministarstvo obrane prošle godine počelo otkrivati gotovo svakodnevne kineske vojne letove nad vodama između južnog dijela Tajvana i tajvanskih otoka Pratas u Južnokineskom moru.

Osoba upoznata s tajvanskim sigurnosnim planiranjem rekla je za Reuters da kineska vojska izvodi vježbe koje bi simulirala operaciju protiv američkih ratnih brodova koji plove kroz kanal Bashi.

Novi upad u zonu Tajvana dodatno je eskalirao napetosti u regiji.

U kineskoj misiji u petak bili su, između ostalog, prisutna četiri nuklearno sposobna bombardera H-6K i deset borbenih zrakoplova J-16. No, prisustvo je bilo neobično jer su se kineske zračne snage pojavile u trenutku kada su otočne snage obustavile svu obuku misije nakon dva pada borbenih zrakoplova ovog tjedna.

Kinesko ministarstvo obrane još nije iznijelo komentare o posljednjoj misiji iznad Tajvana. Peking smatra da takve vježbe imaju za cilj pokazati kinesku odlučnost u obrani svog suvereniteta.

Kina, koja za Tajvan tvrdi da je njen vlastiti teritorij, pojačala je vojne aktivnosti u blizini demokratskog otoka posljednjih mjeseci, što je potez za koji Tajvan kaže da ugrožava regionalnu stabilnost.

Te misije osuđuje SAD, koje kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze s Tajvanom, ali zakonom su obvezne pomoći Tajvanu da se brani i glavni su otočni dobavljač oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:17