ZAPELI U FRANCUSKOJ

Čak 26 osoba već tjednima spava u zračnoj luci, više nemaju ni bonove za hranu: ‘Ovo je tako jadno‘

Aviokompanija im je u početku davale bonove za hranu, ali je to prestala nakon što su odbili njihovu ponudu da ih vrate u London
Ilustrativna fotografija
 BERTRAND GUAY/AFP

Dvadeset i šest Alžiraca koji su se vraćali kući iz Velike Britanije zaglavili su u tranzitu u francuskoj zračnoj luci.

U zračnoj luci Charles de Gaulle u blizini Pariza nalaze se posljednja tri tjedna.

Nesreća je za skupinu Alžiraca, u kojoj se nalaze i dvije maloljetne djevojčice i 75-godišnja žena, započela kad su 26. veljače doletjeli u francusku zračnu luku iz britanskog Heathrowa.

U Parizu im je aviokompanija Air Algeria poručila da ne mogu nastaviti putovanje, navodno zbog mjera za sprječavanje širenja covida-19.

Aviokompanija im je u početku davale bonove za hranu, ali je to prestala nakon što su odbili njihovu ponudu da ih vrate u London.

Od tada se snalaze kako znaju i umiju.

Spavaju na podu ili na neudobnim stolcima, a ovise o dobroti simpatizera i putnika koji se sažale kad ih vide sklupčane u terminalu 2 i daju im hrane.

U međuvremenu su dobili pristup tuševima u zoni zračne luke u kojoj se nalazi hotel, ali za korištenje moraju plaćati 20 eura. Vjerojatno jedina utjeha u cijeloj situaciji je da ih svakodnevno obilazi liječnik kako bi provjerio njihovo zdravstveno stanje.

Jedan Alžirac koji je htio ostati anonimac, ispričao je za BBC da su svi skupa krenuli rano ujutro 26. veljače prema aerodromu, sretni što konačno odlaze svojim obiteljima. Kaže kako su imali sa sobom sve potrebne dokumente – putovnice, karte od Londona do Alžira i potreban negativan test na koronu.

Međutim, kad su se pokušali ukrcati na povezani let u Charles de Gaulleu, odbijen im je ulazak u avion zbog novog britanskog soja virusa.

"Svi smo imali važne osobne razloge da odemo u Alžir. Tamo se nalazi moja supruga koja je imala covid. Napustio sam posao kuhara u gradu Eastbourne na južnoj obali Engleske i otkazao stan. U suprotnom, vratili bismo se svi u Veliku Britaniju", ispričao je očajan Alžirac.

Njihova je situacija postajala sve očajnija, ali obećali su si međusobno da će ostati skupa na aerodromu sve dok im alžirske vlasti ne dozvole putovanje.

"Ovdje je jadno. Koliko dugo možete nastaviti spavati na podu prije nego što puknete? Dva tjedna, tri tjedna, četiri?", dodao je muškarac.

Za sada nema komentara iz alžirskog konzulata u Parizu.

Posljednjih godinu dana, Alžir je vodio vrlo strogu graničnu politiku, obustavio većinu zračnih i pomorskih veza i ostavio desetke tisuća svojih državljana u inozemstvu.

To je naljutilo mnoge pripadnike alžirske dijaspore koji tvrda da obični ljudi pate, dok oni s pravim vezama još uvijek mogu putovati "amo-tamo".

Uprava francuske zračne luke poručila je da čini sve kako bi pomogla Alžircima, iako skupina u pitanju nije njihova odgovornost.

"To je neizvjesna situacija, ali mi nemamo pravo glasa što će se dogoditi s njima", rekao je glasnogovornik. "Sve je na alžirskim vlastima i Air Alžiru".

Ovo nije prvi put da je netko zaglavio u tranzitu zbog pandemije. Prošlog svibnja Nijemac je proveo 50 dana na aerodromu u New Delhiju prije nego mu je bilo dopušteno da se vrati u Europu.

Ovi slučajevi podsjećaju na film Stevena Spielberga "Terminal" s Tom Hanksom. Film je, inače, temeljen na stvarnoj priči iranskog izbjeglice koji je godinama živio na terminalima zračne luke Charles De Gaulle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:55