JAKE MLAZNE STRUJE

Čak 500 letova prizemljeno u blagdansko vrijeme: Krivci nisu samo omikron i snijeg

Već nekoliko dana bilježe se neuobičajeno snažne mlazne struje koje utječu na transkontinentalne letove
 Federico Caputo/Alamy/Profimedia

Američki avioprijevoznici muku muče s nestašicom osoblja zbog rasta broja zaraženih koronavirusom zbog novog soja omikrona, a vremenske prilike u tome im dodatno odmažu.

Već nekoliko dana bilježe se neuobičajeno snažne mlazne struje koje utječu na transkontinentalne letove. Oni koji su u srijedu putovali prema istoku stizali su sat vremena ranije od predviđenog roka, dok su letovi prema zapadu bili sporiji, a neki su kasnili i do 45 minuta.

Početkom ovog tjedna vjetrovi su bili toliko jaki da je zrakoplov American Airlinesa koji je letio iz Bostona za Phoenix morao stati u Oklahoma Cityju kako bi natočio gorivo, izvijestio je Wall Street Journal.

Richard Bann, meteorolog u Nacionalnom meteorološkom servisu rekao je za WSJ da su nad Velikim Jezerima, koji se nalaze na američko-kanadskoj granici, zabilježeni vjetrovi brzine 370 kilometara na sat te da bi mlazna struja mogla ostati jaka tjedan dana.

Kako bi se osigurala točnost reda letenja, Federalna uprava zrakoplovstva najavila je regulaciju rasporeda. Tisuće letova je otkazano u zadnjih nekoliko dana zbog snijega na pacifičkom sjeverozapadu i srednjem zapadu u kombinaciji s nedostatkom radne snage jer su piloti, stjuardese i drugi članovi posade bili pozitivni na covid-19.

Podaci o letovima na platformi Flight Aware govore da je međunarodna zračna luka Seattle-Tacoma najjače pogođena, iako iznadprosječne brojke otkazivanja letova bilježe i zračne luke Newark Liberty, Chicago O'Hara i Los Angeles. U srijedu se već znalo da će za četvrtak morati biti otkazano 500 letova i to baš u blagdansko vrijeme kada mnogi Amerikanci posjećuju obitelj i prijatelje ili odlaze na godišnji odmor.

Mlazna struja je atmosfersko strujanje vrlo velike brzine koje puše oko cijele Zemlje u smjeru zapad-istok. Nalazi se u sloju tropopauzi (između troposfere i stratosfere) na visini od 10 do 15 kilometara iznad Zemljine površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:19