NITKO GA NEĆE

Čak 85 posto Francuza ne želi da se Hollande kandidira za drugi mandat

 AFP

PARIZ - Većina Francuza ne želi da se Francois Hollande kandidira za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2017., pokazalo je novo ispitivanje javnog mišljenja, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, što je novi udarac francuskom predsjedniku čija je popularnost rekordno mala. Ispitivanje je pokazalo da 85 posto ispitanika ne želi da se Hollande ponovno natječe za predsjednika, a 50 posto predbacuje mu što nije ispunio svoja obećanja.

Ispitivanje je proveo IFOP za Le Journal du dimanche 5. i 6. rujna na uzorku od 988 ispitanika. Hollande je izgubio potporu čak i među mnogim ljevičarskim glasačima ponajviše zbog gospodarske krize, odnosno nezaposlenosti veće od deset posto i gospodarskog rasta skoro jednakog nuli.

Hollande je na summitu NATO-a u petak rekao da će ostati na dužnosti do kraja mandata iako nije popularan u javnosti. Hollandea je u kolovozu podržavalo samo 13 posto Francuza, po ispitivanju TNS-Sofresa objavljenom u petak.

Ispitivanje IFOP-a za Le Figaro objavljeno u petak pokazalo je također da bi Hollande izgubio u drugom krugu izbora od čelnice Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Hollande je od svibnja dva puta rekonstruirao vladu ne bi li umirio javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:03